Aktualno
StoryEditor

Cijene roba na Chicago Mercantile Exchangeu gotovo nepromijenjene

04. Siječanj 2018.

Protekli je tjedan bio posebno miran zbog Božića i Nove godine. Kako kod nas tako i u većini zemalja, mnogi su spojili blagdane i ugrabili priliku za odmor. Volumen trgovanja na Chicago Mercantile Exchangeu je bio izrazito nizak, a cijene za većinu roba gotovo nepromijenjene.

Vremenske temperature u SAD-u su mnogo niže nego što je to uobičajeno za ovaj dio godine s mnogo snijega, a u južnim dijelovima zemlje s mnogo kiše. S obzirom na to da su usjevi u zemlji, vremenske prilike su mnogo manji problem tijekom zime nego u proljeće. Snijeg i kiša će svakako dobro navlažiti zemlju što će biti vrlo pogodno početkom proljeća. Dok stanovnicima Pennsylvanije snijeg zadaje glavobolje, poljoprivrednici zadovoljno trljaju ruke.

>>>Na rast cijena žitarica u svijetu utječe mnogo (ne)planiranih faktora

U Južnoj Americi, u Peruu ribolov je i dalje zabranjen zbog visokog postotka mlade ribe. Do kraja tjedna očekujemo izvještaj od Eureka cruisea koji će izvijestiti o trenutačnoj situaciji.

Istovremeno zalihe ribljeg brašna u Kini su na vrlo niskim razinama i zabrana ulova u Peruu utjecat će na porast cijene ribljeg brašna u Kini i Peruu čim započne ulov nove ribe. Na valutnim tržištima odnos europske i američke valute je konačno probio 1,2 te se trenutno kreće oko 1,20309 €/$.

25. travanj 2024 08:04