Aktualno
StoryEditor

Cijene sojinog zrna i sojine sačme neprestano rastu, a i ostat će visoke

27. Siječanj 2017.

Prošlog je tjedna glavna tema  u svijetu bio novi američki predsjednik Donald Trump. Na GAFTA-inom sastanku u Londonu svi su razgovarali o Trumpu i mogućem utjecaju na izbore u EU koji su pred nama.

Istovremeno sve oči su bile uprte na padaline u Argentini zbog poplava koje bi mogle uništiti urode. Trenutačne prognoze predviđaju urod argentinskog sojinog zrna ukupno 52,9 milijuna mt što je 1,5 milijun mt manje od očekivanog.

Cijene sojinog zrna i sojine sačme neprestano rastu , pa se blago korigiraju no i dalje će ostati na visokom nivou zbog situacije u Argentini koja se ne popravlja.

Situacija u Brazilu je slična situaciji u Argentini stoga su i cijene kukuruza  porasle. Kiše će usporiti  žetvu kukuruza no neće imati utjecaja na sam urod.

Sve oči će i dalje biti uprte u Južnu Ameriku zbog vremena i utjecaja na žetvu i na očekivane prinose.

>>>Porasle cijene svih žitarica

Industrija ribljeg brašna se približava kvoti od 2 milijuna mt. Dosadašnji ulov iznosi 1,825 milijuna mt dok preostaje još samo 10 dana za ribolov. Sa dosadašnjim dnevnim prosjekom od 20 000 mt ulova šanse su vrlo velike da kvota bude ispunjena.

Američki dolar posljednjih dana slabi u odnosu na ostale svjetske valute. Jedan od uzroka je zasigurno i pobjeda Trumpa na američkim izborima. Do sada novi američki predsjednik nije donio niti jednu  odluku koja bi mogla utjecati na financijska tržišta. Za očekivati je reakcije investitora kada se počne razgovarati o vraćanju američkog kapitala u Ameriku.

Jačanju dolara bi pogodovalo  uvođenje carina na uvoz iz drugih zemalja. Takve promjene bi uzrokovale slične reakcije i na drugim tržištima koja bi također u narednim godinama mogla krenuti Trumpovim koracima.

Mnoge Trumpove najave iznesene u kampanji mogle bi imati snažne negativne posljedice stoga nije realno očekivati da će se započeti sa njihovim provođenjem. Zbog gore navedenog u narednim mjesecima očekuje se kretanje valuta u njihovim prosječnim vrijednostima.

26. travanj 2024 07:00