Aktualno
StoryEditor

Čiovski most gotov do zime iako Viadukt neće zaraditi na projektu

20. Ožujak 2017.

Viadukt je izgradnjom mosta Čiovo – Trogir već pretrpio višemilijunske štete ponajmanje svojom krivicom, no most bi trebao biti završen do zime, a tvrtka nije pred financijskim slomom zbog tog projekta. Sukus je to izlaganja predsjednika Uprave Viadukta Joška Mikulića na danas sazvanoj konferenciji za medije zbog napisa u nekim medijima kako je za kašnjenje izgradnje mosta kriv Viadukt koji je zbog tog projekta zapao u tešku situaciju.

Mikulić je rekao da je kašnjenje izgradnje mosta posljedica spleta niza okolnosti - loše projektne dokumentacije, sloma bankarskog sustava u Grčkoj zbog čega nije mogla biti financijski praćena čeličana u Makedoniji te zbog odluke Hrvatskih cesta da neće platiti čeličnu konstrukciju hrvatskim tvrtkama dok se ne postavi na most.

Viadukt najavio da most Čiovo neće biti gotov u lipnju, HC razmišlja o raskidu suradnje

Prvi razlog za kašnjenje leži u tome što je projektna tvrtka projektirala most prema prvotno odabranoj lokaciji na kojoj se most trebao temeljiti na glinovitom tlu. Iako je lokacija izmijenjena, ostalo se pri starom projektnom rješenju, no ustanovilo se da tlo više nije glinovito, pa se moralo pristupiti novom geomehaničkom istraživanju koje je u cijelosti sproveo i platio Viadukt. Zbog toga je izgubljeno nekoliko mjeseci, a unatoč izmijenjenoj lokaciji investitor, odnosno Hrvatske ceste nisu platile dodatno istraživanje. Štoviše, projektantska tvrtka koja je izradila projekat ovršila je Viadukt, a Viadukt je morao snositi i troškove nove tehnologije izgradnje mosta s obzirom da je riječ o drukčijem tlu nego što je bilo prvotno.

- Kako bi se radovi ubrzali, novim je tehnološkim rješenjem predviđena zahtjevnija tehnologija izgradnje, pa je Viadukt imao dodatni trošak kroz mobilizaciju dodatnih radnika, strojeva i opreme te smo udvostručili resurse. Unatoč svemu, a prvenstveno gubitku osam mjeseci na izvedbi radova na utemeljenju, Viadukt je uspješno do kraja 2016. završio svoj dio posla koji obuhvaća izradu temelja i stupova mosta – rekao je Mikulić.

Čelična konstrukcija

Osim ovog problema poteškoće je izazvala i nemogućnost kumanovske čeličane Iskre, koja je u vlasništvu grčkih ulagača, da isporuči čeličnu konstrukciju. Razlog je, kaže Mikulić, taj što se upravo u vrijeme potpisivanja ugovora s Makedoncima u Grčkoj desio bankarski slom pa grčke banke nisu mogle financijski pratiti taj projekt. Kako izgradnja mosta ne bi stala, Viadukt je odlučio financirati kupovinu materijala za trećinu mosta i isporučiti ga Iskri.

- Izgradnju preostale dvije trećine konstrukcije dogovorili smo s hrvatskim podizvođačima Đuro Đaković Industrijska rješenja i ZM Vikom u vlasništvu ZG Montaže. U međuvremenu Viadukt traži način kako bi od Iskre preuzeo trećinu konstrukcije i konačno prije mjesec dana krenula je isporuka djelomično dovršenih elemenata čelične konstrukcije koje će spomenuta hrvatska poduzeća morati dodatno obraditi prije ugradnje – kaže Mikulić.

No problem je u tome što hrvatske čeličane nisu isporučili svoj dio konstrukcije, navodno će to uraditi do sredine svibnja, a razlog leži u tome, kako je obrazložio Mikulić, što investitor, odnosno Hrvatske ceste, odbijaju financirati izgradnju konstrukcije i planiraju je platiti tek onda kada bude postavljena na betonsku konstrukciju mosta. Mikulić je na konferenciji za mediji izrazio čuđenje zbog takve odluke Hrvatskih cesta s obzirom da je ustaljena praksa da se prilikom izgradnje čeličnih konstrukcija ona isplaćuje kao i svi ostali građevinski radovi, dakle u fazama, odnosno prema postocima gotovosti.

- Nerealno je očekivati da izvođač s predujmom od deset posto vrijednosti cjelokupnog ugovora financira proizvodnju čelične konstrukcije čija je pak vrijednost gotovo 50 posto vrijednosti mosta – kaže Mikulić.

Kredit od 26,5 milijuna kuna

Zato je Viadukt preko PBZ-a podigao kredit od 26,5 milijuna kuna kojim će financirati dovršetak izgradnje čelične konstrukcije. Sve su ovo bili razlozi za kašnjenje, rekao je Mikulić ujedno demantiravši napise u nekim medijima kako je Viadukt kao novi rok izgradnje mosta ponudio 27. veljače. Iz te tvrtke, kaže, nije poslan nikakav prijedlog za novi rok, no nije ni precizirati do kad će most biti gotov. Rekao je samo da će biti izgrađen ‘do zime‘, što bi trebalo značiti do kraja jeseni ili u ranu zimu.

Zbog svega ovoga Viadukt je generirao znatan gubitak. Mikulić je rekao da se njegovoj tvrtki ovaj projekt uopće neće isplatiti. Morali su raditi u dvije smjene, mobilizirali su dodatne strojeve, a troškove financiranja čelične konstrukcije, kao i izrade projekta nitko im neće platiti. Mikulić kaže da je riječ o višemilijunskim gubicima tvrtke na ovom projektu koji su se odrazili na poslovanje, no daleko od toga da se tvrtka nalazi pred financijskim kolapsom. Jedino plaće kasne 20-ak dana, no u toj tvrtki vjeruju da će i one biti isplaćene ovog tjedna.

25. travanj 2024 14:59