Aktualno
StoryEditor

Citroën C3 Aircross: Tržište traži mali SUV, a ovaj je k tome pravi ljepotan

04. Veljača 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=9DtFhnBqYu0

Na prvi pogled razlikuje se od ostalih automobila na cesti, što će privući ponosne buduće vlasnike. I to mu nije jedina prednost.

Unutarnji prostor nudi jednostavne, čiste linije s velikim središnjim ekranom. Jedina zamjerka odnosi se na centralizaciju svih funkcija upravo na tom ekranu, što znači da ponekad treba nešto više vremena za, primjerice, namještanje klime nego što smo na to naviknuti, ali opet sve je pitanje navike.

Citroën je svoj ugled stekao na inovativnosti, osebujnosti, vrhunskom dizajnu i izvanserijskom komforu. Nažalost, negdje su putem s novim modelima Citroënovi automobili gubili ponešto od tog primamljivog opisa i znali su se uklopiti u prosječnost, a to je upravo ono što kupci tog brenda ne žele. Tada je 2014. došao model Cactus, prvi pravi drugačiji Citroën. Nakon pozitivne reakcije tržišta i osobito kupaca nastao je i C3 i sada C3 Aircross. Riječ je o malom SUV modelu, točno onakvom kakvih je tržište gladno. C3 Aircross atraktivan je automobil na koji bi sigurno bio ponosan i osnivač tvrtke André Citroën.

Visoki standard sigurnosti

Već na prvi pogled razlikuje se od ostalih automobila na cesti i to je svakako jako pozitivno. Na prvu je simpatično lijep i zasigurno je dizajn veliki adut ovog modela. Unutarnji prostor nudi jednostavne, čiste linije s velikim središnjim ekranom. Jedina zamjerka odnosi se na centralizaciju svih funkcija upravo na tom ekranu, što znači da ponekad treba nešto više vremena za, primjerice, namještanje klime nego što smo na to naviknuti, ali opet sve je pitanje navike. C3 Aircross može imati praktično sve sigurnosne elemente trenutačno raspoložive na tržištu, koje inače susrećemo na znatno skupljim vozilima. Naravno da količina opreme ovisi o odabranom paketu i zatim o dodatnim opcijama, koje su uvijek dobrodošle, ali koje objektivno dižu i cijenu vozila.

Pet godina jamstva

Ponuda motora je kompletna, a vjerojatno jedan od najzanimljivijih je 1,6-litarski HDi motor koji razvija najveću snagu od 100 konja. Riječ je o odličnoj kombinaciji štedljivosti i dobrih performansi jer automobil razvija najveću brzinu od 175 km/h uz ubrzanje od 0 do 100 km/h za 11,5 sekundi. Opet iznad čistih brojki svakako treba naglasiti visoku udobnost u vožnji zahvaljujući okretnom momentu od 254 Nm koji se nalazi na samo 1750 o/min.

Mjenjač ima klasičnih pet stupnjeva prijenosa, a pogon je izveden na prednje kotače. Cijena osnovnog modela BlueHDi 100BVM iznosi 145.047 kuna, što je konkurentna ponuda, uz važan podatak da vozilo ima pet godina jamstva. Novi C3 Aircross dobra je smjernica Citroënu za vraćanje poznatog imidža i dokaz svijetle budućnosti francuske tvrtke.

20. travanj 2024 15:29