Aktualno
StoryEditor

Citroën: C3 po uzoru na C4 Cactus

30. Srpanj 2016.

Potkraj 2014. godine napravio je Citroën pravu malu revoluciju modelom C4 Cactus. Neki će reći kako se francuski brend tako vratio korijenima, odnosno istinskoj inovaciji u automobilskoj industriji. C4 Cactus odlično je prihvaćen u Europi, a poznato je kako se nikada ne mijenja momčad koja pobjeđuje i na tom principu nastao je novi model C3. Poveznica C4 Cactusa i C3 svakako je dizajn, koji je jednostavno drugačiji od ostalih modela koji se nude na tržištu.

Bočna zaštita Izgled je atraktivan, a svakako je karakteristika bočna zaštita na vratima, koja ima vizualnu i praktičnu primjenu prilikom bočnih manjih udaraca u vrata koji su neizbježni u gradskoj vožnji, odnosno prilikom parkiranja. Unutarnji prostor opet je inspiraciju pronašao u Cactusu. Ukratko, to znači maksimalnu funkcionalnost i vrlo jednostavne linije. Većina funkcija kontrolira se putem velikog ekrana, nema suvišnih prekidača i nama se taj minimalizam sviđa. S druge strane, oprema je apsolutno vrh ponude kada je u pitanju ta klasa automobila. Detalji nisu poznati, ali su najavljeni sigurnosni sustavi koji su obično namijenjeni višoj klasi automobila. Prtljažnik ima kapacitet od 300 litara, što je više nego korektno.

Sustav start&stop Ponudu motora čine tri benzinska i dva dizelska agregata. U slučaju C3 može se svakako očekivati da će benzinci imati prevlast nad dizelašima, a u ponudi su verzije od 68, 82 i 119 ‘konja’. Ta posljednja malo je izdvojen slučaj unutar ponude jer je to jedini motor uz koji dolazi sustav ‘start&stop’ te također automatski mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa. Dizelska ponuda svodi se na dva motora od 75 i 100 ‘konja’. Nema sumnje kako je novi C3 velik iskorak u odnosu na prethodnika koji se pojavio na tržištu u sadašnjoj izvedbi 2013. Riječ je o simpatičnom, atraktivnom automobilu koji bi se na europskim tržištima trebao pojaviti krajem 2016. godine. Citroën će novi C3 ponuditi isključivo u izvedbi sa pet vrata i nema u planu napraviti neku hibridnu verziju. Točna cijene još nisu poznate, ali sigurni smo da će biti konkurentne.

21. travanj 2024 06:29