Korona i biznis
19. svibanj 2019.

ČLANAK TJEDNA Vladari dividende: Pogledajte koji će dioničari ove godine povući 5,6 milijardi kuna

Vijest da će Emil Tedeschi ove godine dobiti 53,36 milijuna kuna dividende temeljem 50,2 posto vlasništva Atlantic grupe bila je jedna od najčitanijih u posljednje vrijeme na Liderovom portalu. Tragom toga, sastavili smo popis vladara dividende - tvrtki i fizičkih osoba koju možete besplatno preuzeti ovdje.

Ukupno 240 dioničara koji su među deset najvećih suvlasnika 25 kompanija na burzi uknjižit će ove godine, na osnovu rezultata poslovanja u 2018., 5,6 milijardi kuna dividende! Prema analizi koju je izradio Lider, a temeljem dividendnog kalendara Zagrebačke burze i prijedloga kompanija za isplatu dividende te Središnjeg klirinškog depozitarnog društva i portala mojedionice.com, samo dva dioničara dobit će više od milijardu kuna dividende. I obje rekordne dividende - zajedno gotovo tri milijarde kuna - idu u Italiju.

 Najveći pojedinačni iznos dividende dobit će UniCredit, najveći dioničar Zagrebačke banke - 1,57 milijardi kuna za 84,48 posto vlasništva, a slijedi ga IntesaSanpaolo, vlasnik Privredne banke Zagreb s dividednom od 1,34 milijarde kuna za 97,47 posto vlasništva.

Više od sto milijuna kuna dobit će još četiri pojedinačna dioničara. No, napominjemo da je riječ o top listi dioničara po pojedinoj kompaniji. Tako će mađarski MOL dobiti 613,5 milijuna kuna (preko skrbničkog računa u Zabi za 49,08 posto vlasništva u Ini) , Ministarstvo državne imovine odnosno država kao drugi najveći dioničar Ine (44,84 posto vlasništva) dobit će 560,4 milijuna kuna, Deutsche telekom 417 milijuna za 51,14 posto vlasništva HT-a, te Allianz 217,3 milijuna kunja dividende za 11,72 posto vlasništva u Zabi. Kada se analiziraju pojedinačne privatne osobe, trojica će dobiti dividendu višu od deset milijuna kuna. Na vrhu ove liste je Emil Tedeschi koji će dobiti impresivnih 53,36 milijuna kuna.

Slijedi ga dvojac suvlasnika Adrisa - Ante Vlahović s 32,43 milijuna kuna te Plinio Cuccurin sa 16,3 milijuna kuna. Uz njih, u TOP 10 pojedinaca još je petero Adrisovaca, dvoje suvlasnika Atlantic grupe (pored Emila Tedeschija, njegova sestra Lada Tedeschi Fioro dobit će 6,2 milijuna kuna) te jedan dioničar Valamara, Franz Lanschutzer (3,83 milijuna kuna).

Kada zbrojimo koliko je jedan dioničar dobio dividende na temelju vlasništva u nekoliko kompanija, dobiju se zanimljivi podaci. Tako će RBA obvezni mirovinski fond (kat B) će dobiti 120,5 milijuna kuna dividende na temelju vlasništva u osam kompanija, AZ OMF (kat B) bit će bogatiji za 112,4 milijuna kuna (udjeli u 17 kompanija), PBZ/CO (kat B) će dobiti 58,1 milijun (dionice u 10 kompanija), Erste Plavi OMF (kat. B), dobit će 43,7 milijuna kunaCERP će dobiti 28,3 milijunaKapitalni fond će dobiti 20,3 milijuna kuna (dionice šest kompanija).

Republika Hrvatska kao dioničar za udjele u Ini, te sve udjele koje ima preko CERP-a i Kapitalnog fonda u ostalim tvrtkama na burzi, inkasirat će oko 610 milijuna kuna.

Ako želite detaljnije analizirati koliku će dividendu dobiti koji od deset najvećih dioničara u 25 kompanija na burzi, možete je preuzeti u posebnoj tablici koju je izradio Lider.

[mks_button size="large" title="PREUZMI" style="squared" url="https://mailchi.mp/8874a085cfe3/a8ncvaxg1y" target="_blank" bg_color="#dd3333" txt_color="#FFFFFF" icon="" icon_type="" nofollow="0"]