Aktualno
StoryEditor

CMA: Foxovo preuzimanje pune kontrole nad Skyjem nije u javnom interesu

23. Siječanj 2018.

Britanski regulator za tržišno natjecanje zaključio je u utorak da predložena transakcija prema kojoj bi 21st Century Fox preuzeo televizijskog diva Skyja "nije u javnom interesu". Vlada je u rujnu prošle godine proslijedila prijedlog Agenciji za natjecanje i tržišta (CMA) radi dubinske analize s obzirom na strahovanja da bi preuzimanje narušilo pluralitet medija i standarde elektronskih medija.

"CMA je provizorno zaključio da Foxovo preuzimanje pune kontrole nad Skyjem nije u javnom interesu zbog bojazni vezanih za pluralitet medija ali ne i zbog nedostatka istinske spremnosti da se ispoštuju standardi elektronskih medija u Velikoj Britaniji", istaknuo je regulator u priopćenju, predlažući moguća rješenja za prigovore.

>>>Disney kupuje ‘sjajnu kolekciju poslova od 21st Century Foxa’ za 52,4 milijarde dolara

"Identificirane bojazni vezane za pluralitet medija podrazumijevaju da - u cjelini gledano - CMA provizorno zaključuje da predložena transakcija nije u javnom interesu".

Godine 2016. Fox je za 61 posto Skyja koliko još nije bilo u njegovom vlasništvu ponudio 11,4 milijarde funti (12,7 milijardi eura). Preuzimanje su odobrili regulatori u Austriji, Njemačkoj, Irskoj i Italiji, te u Europskoj uniji. Britanci su ga blokirali, strahujući od utjecaja američkog tajkuna Ruperta Murdocha, vlasnika Foxa.

>>>Murdoch: Facebook i Google popularizirali su uvredljive izvore

Danas su iz CMA dodali da bi Murdoch preuzimanjem stekao "preveliku kontrolu" nad britanskim medijima a time i preveliki utjecaj nad javnim mnijenjem.

"CMA provizorno ocjenjuje da bi realizacija sporazuma u njegovom predloženom obliku vjerojatno bila protiv javnog interesa", navodi se u priopćenju.

"Time bi Zaklada obitelji Murdoch, koja kontrolira Fox i News Corporation (News Corp), povećala kontrolu nad Skyjem te bi imala preveliku kontrolu nad proizvođačima informativnih sadržaja u Velikoj Britaniji, i to na svim medijskim platformama, a time i prevelik utjecaj na javno mnijenje i političke ciljeve".

Sky je u kratkom priopćenju istaknuo da je primio na znanje mišljenje regulatora, dodajući da će nastojati pronaći rješenja za njihove bojazni.

19. travanj 2024 16:40