Aktualno
StoryEditor

CMS: Kupujemo borbene avione, a siromaštvo prijeti 30 posto populacije

17. Listopad 2017.

Na Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, Centar za mirovne studije upozorio je u utorak da 30 posto populacije živi u riziku od siromaštva u Hrvatskoj, u kojoj se država prema njima ponaša licemjerno dok podiže prava i povlastice dužnosnika, zastupnika i lažnih branitelja.

U  riziku od siromaštva je 1,16 milijuna osoba, najveći rizik pogađa obitelji s više od dva djeteta, dok istodobno država i vjerske udruge štite prava nerođene djece, ističe Centar za mirovne studije u priopćenju u povodu međunarodnog dana borbe protiv siromaštva koji se danas obilježava diljem svijeta.

>>>Lani je 117,5 milijuna osoba u EU bilo u opasnosti od siromaštva ili socijalne isključenosti

"Milijun je onih koji će ostati živjeti u riziku od siromaštva, a još tisuće pridruživat će im se svaki mjesec. Ipak, dok zabrinuto gledaju u nebo u strahu da će ih sustići kiša, tragajući za odbačenim plastičnim bocama, možda ugledaju neki prekrasan novi borbeni avion vrijedan 300 milijuna kuna koji će im zasigurno život učiniti sigurnijim", navodi se u priopćenju  u kojemu Centar posebno navodi licemjerje države prema siromaštvu i najugroženijim članovima našeg društva.

>>>Stopa rizika od siromaštva u Hrvatskoj gotovo 20 posto

Argument im je i 12 mjeseci primanja plaće za dužnosnike i saborske zastupnike nakon prestanka status, dok za majke njegovateljice teško bolesne djece nije osigurana naknada primanja niti jedan dan nakon što im dijete umre. Smeta ih i dodatno povećanje mirovina i drugih prihoda onima koji ratišta nisu ni vidjeli, dok mnogi branitelji s ratnim putem žive u riziku od siromaštva.

NHS traži povećanje svih plaća

Na Međunarodni dan borbe protiv siromaštva, Nezavisni hrvatski sindikati zatražili su značajno povećanje svih plaća u Hrvatskoj, uključujući i minimalnu, a za što, kažu, "uvjeti postoje".

>>>Istraživanje: Hrvatska ima izrazito sramotnu stopu dugotrajnog siromaštva djece

U priopćenju navode da treba mijenjati oblike zapošljavanja - s nesigurnih i nestabilnih u stalne i sigurne. Tu leži ne samo rješenje za povećanje potražnje, potrošnje i posljedično za rast zaposlenosti, nego i za stabiliziranje zdravstvenog i mirovinskog sustava, ali i ostanak mladih u Hrvatskoj.

>>>BiH: Gotovo pola milijuna ljudi ispod granice siromaštva

Ova vlast to mora prepoznati kao "nulti prioritet" i stvoriti zakonske preduvjete za takvu preobrazbu Hrvatske. Takav „lijek“ protiv siromaštva i socijalne isključenosti sigurno će  pokazati dobre rezultate, kažu u NHS-u i pitaju "ima li unutar vlasti za takve postupke znanja, volje i snage".

20. travanj 2024 15:20