Aktualno
StoryEditor

Coca-Cola se ubrzano približava Jamnici

28. Srpanj 2018.

Desetak dana nakon što su Agrokorove tvrtke koje još uvijek kotiraju na Zagrebačkoj burzi napokon objavile godišnja izvješća o poslovanju u 2017. (još uvijek to nije učinio samo Tisak), ovog su tjedna krenula i njihova izvješća za prvi ovogodišnji kvartal. Prva je, u oba slučaja, svoja izvješća objavila Jamnica i to uz vrlo iscrpne komentare poslovodstva kojima se objašnjavaju okolnosti uslijed kojih je najvrjednija Agrokorova kompanija lani, ali i početkom ove godine, imala manje prihode od prodaje nego u usporedivim razdobljima godinu ranije.

>>> Coca-Cola HBC Hrvatska među pet najboljih poslodavaca partnera

Još prije tri godine Jamnica je prema prihodima bila dvostruko veća od Coca-Cole. U međuvremenu Jamnica je počela padati, pada i dalje, a Coca-Cola je lani porasla desetak posto, gotovo na milijardu kuna prihoda.

Jamnica je prošlu godinu završila s prihodima od prodaje u iznosu od 1,4 milijarde kuna, što je u odnosu na 2016. godinu bio podbačaj od 114 milijuna kuna. S obzirom na to u kakvim je okolnostima lani radila, uključujući i desetodnevnu blokadu računa (od 31. ožujka do 9. travnja) to se svakako ne bi trebalo smatrati lošim rezultatom. Kako su se u operativnom dijelu poslovanja u međuvremenu pod izvanrednom upravom Agrokora stvari ipak posložile, novi pad prihoda od prodaje u prvom kvartalu ove godine, koji je iznosio sedam posto, međutim, ipak upućuje na to da je u Jamnici situacija složenija nego što se želi prikazati. Jest da je Jamnica lani izgubila distribucijski ugovor s Red Bullom, ali to, prema našoj slobodnoj procjeni, može biti razlog pada prihoda od nekih dva do tri milijuna kuna u jednom kvartalu, a nikako pada od 33 milijuna kuna. Loše vrijeme, univerzalni alibi za slabiju prodaju u industriji pića, također je spomenuto. Jest da je i lani i ove godine u prvom kvartalu bila zima, ali nema veze.

No ono što nam je izvješću Jamničina poslovodstva, na čijem je čelu Mislav Galić, zapelo za oko jest mala opservacija na temu rizika od promjene konkurencijskog okružja. U njemu se kaže da je ‘u Hrvatskoj naš najveći konkurent Coca-Cola, koja ima jake distribucijske i financijske resurse te velike marketinške budžete. Dodatna ulaganja Coca-Cole u tržište jačanjem vlastitih robnih marki i smanjenjem cijena mogla bi negativno utjecati na poslovanje Jamnica Grupe. Veći troškovi potrebni za očuvanje pozicije tržišnog lidera neće se moći nadoknaditi povećanjem prodajne cijene te bi dodatna ulaganja Jamnica Grupe u tržište i kupce mogla znatno utjecati na profitabilnost‘.

>>> Coca-Cola lansira nove AdeZ ‘napitke za život‘ 

U slobodnom prijevodu: ili ćemo ulagati u marketing nauštrb profitabilnosti ili će nas Coca-Cola prestići. A što se toga tiče, Coca-Cola je na dobrom putu. Još u 2015. godini Jamnica je prema prihodima bila dvostruko veća od Coca-Cole. U međuvremenu je Jamnica počela padati, a Coca-Cola nastavila rasti, da bi lani povećala prihode desetak posto, gotovo na milijardu kuna, pa se razlika među njima do kraja prošle godine bitno smanjila. A taj se trend nastavlja i u ovoj godini.

24. travanj 2024 11:18