Aktualno
StoryEditor

Corbyn europskoj ljevici: Treba nam hrabra, radikalna alternativa neoliberalizmu

24. Listopad 2017.

Konferencija Europa zajedno u Bruxellesu je okupila vođe stranaka lijevog centra iz cijele Europe, a Jeremy Corbyn je za svoj govor na konferenciji od okupljenih dobio ovacije.

Prema pisanju portala Boing Boing, vođa britanske Laburističke stranke pozvao je na ujedinjenje lijevih stranaka protiv politike koja ide u korist bankama, te okretanje ka politikama koje pomažu radničkim obiteljima i smanjenju nejednakosti.

>>>Katalonska ljevica poziva stanovnike na ‘obranu demokracije’

U svom govoru pozvao je na borbu protiv niskog oporezivanja bogatih, deregulacije i privatizacije javne industrije, te je istaknuo kako je lažni centrizam krivac za porast reakcionarnih, ksenofobičnih pokreta krajnje desnice diljem Europe.

- Svi znamo da njihova politika promiče mržnju, optužbe i podjele, no ako mi ne ponudimo jasnu i radikalnu alternativu kao vjerodostojno rješenje problema s kojima se suočavamo, ako ne pružimo priliku za promjenu slomljenog sustava i nadu za prosperitetnu budućnost, mi otvaramo put ekstremnoj desnici što će imati dalekosežne posljedice, upozorio je Corbyn.

>>>Sve što (ni)ste željeli znati o ‘oslobađajućem’ neoliberalizmu

Objasnio je da stranke ljevice svojim idejama mogu ponuditi radikalnu alternativu, te da neoliberalni ekonomski model ne radi za dobrobit većine ljudi, a čak i MMF priznaje kako nejednakost i niski porezi bogatima štete ljudima i gospodarstvu.

>>>Ljevica posrće diljem EU

- Mi ćemo i dalje raditi. Ako pošaljemo hrabru poruku, a naša poruka je radikalna, ako slušamo ono što većina zapravo želi, dokazat ćemo da su elita i njihove poruke u krivu, kazao je Corbyn.

https://twitter.com/julie4nw/status/920967696904261638

18. svibanj 2024 05:13