Aktualno
StoryEditor

Ćorić: Do poskupljenja vode neće doći

07. Rujan 2017.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je u četvrtak da voda od iduće godine neće poskupjeti.

"Do poskupljenja vode neće doći", kratko je izjavio Ćorić u Hrvatskim vodama na obilježavanju 141. obljetnice organiziranog upravljanja vodama u Republici Hrvatskoj.

Prema nekim najavama, do poskupljenja vode od 10 do 30 posto moglo bi doći početkom iduće godine.

Naime, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je u prvoj polovini kolovoza u javnu raspravu uputilo prijedlog izmjena Zakona o financiranju vodnog gospodarstva, na što su krajem kolovoza reagirali iz Hrvatske grupacije vodovoda i kanalizacije.

>>> Sve smo vještiji u ‘stvaranju’ vode iz zraka

Iz te su grupacije, u komentaru koji je potpisao predsjednik Uprave Ivan Jukić, zamijetili kako se predloženim izmjenama ne dira u odredbe važećeg Zakona, prema kojima bi od početka 2018. isporučitelji vodnih usluga postali obveznici plaćanja naknade za korištenje voda i to prema prostornom metru zahvaćene vode.

Ta se naknada sada plaća prema potrošenoj i naplaćenoj vodi od potrošača, a do sada je više puta odgađana primjena odredbe po kojoj bi naknadu plaćali isporučitelji i to prema prostornom metru zahvaćene vode. To bi značilo i da bi se u obračun uključila i voda koja ne dođe do potrošača.

Jukić u komentaru u ime Hrvatske grupacije vodovoda i kanalizacije ističe i da dosadašnje odgode primjene nisu bila bezrazložne, obrazlažući uz ostalo da do danas još nije niti započet rad na izradi nove uredbe o obračunu naknade za korištenje voda, koja bi mogla sadržavati i korekcijske koeficijente prema kojima bi se obračunavala naknada na količine vode koja nije prodana odnosno za tzv. gubitke u sustavu.

>>> Snobmodities: Voda za 400 dolara novi je statusni simbol

"Efekt promjene obračuna naknade za korištenje voda sa krajnjeg korisnika (potrošača) na isporučitelja vodne usluge odraziti će se ne samo na troškovnoj strani Isporučitelja već i na prihodovnoj strani (gubi se prihod od 5 posto kao naknada za vršenje obračuna prema krajnjim korisnicima). Što se troškovne strane tiče - naknada postaje oporeziva PDV (13 posto), navode iz grupacije u komentaru, uz procjenu da će posljednično cijena vode po metru prostornom krajnjem potrošaču rasti od 10 do 30 posto, a bez stvarnog učinka na poboljšanje usluge ili smanjenje gubitaka.

"Svi isporučitelji vodnih usluga javne vodoopskrbe trebaju pristupiti rješavanju problema smanjenja gubitaka, te utvrditi metode analize i kontrole gubitaka, koji će okrupnjavanjem biti primjenjiv za različite tipove vodoopskrbnih sustava. Novi propisi o obračunu naknade za korištenje voda trebali bi stupiti na snagu od 1. siječnja 2018., a do sada nije završeno restrukturiranje isporučitelja vodnih usluga, te radi specifičnosti ovih sustava treba vremena kako bi se omogućio nadzor nad gubicima i provođenje dobrog održavanja i nadzora nad gubicima u sustavu", navode iz Hrvatske grupacije vodovoda i kanalizacije.

Zamjećuju i da, ako se stvarno radi o obvezi koja proizlazi iz Ugovora o pristupanju EU ili po nekoj od odluka Europske komisije, treba započeti procese prilagodbe i/ili izmjena barem putem osiguravanja sredstava iz EU fondova za smanjenje gubitaka u vodoopskrbnim sustavima.

03. svibanj 2024 05:15