Aktualno
StoryEditor

Ćorić na Liderovoj konferenciji: Pokazat će se da je LNG terminal bio strateški dobar potez

29. Svibanj 2019.

Upravo je počela 8. Liderova konferencija naziva Energetska budućnost Hrvatske. Na početku konferencije, okupljenima se obratio glavni urednik Lidera, Miodrag Šajatović, koji je kazao da je želja da se ovom konferencijom pridonese da Hrvatska bude i u budućnosti sigurna kada je riječ o energentima.

Nakon kratkog uvoda i pozdrava riječ je preuzeo ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

[caption id="attachment_386546" align="aligncenter" width="750"] Tomislav Ćorić, Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

- Ova tema je jako bitna. Danas energetski sektor promatram kao ključni sektor budućeg razvoja Hrvatske. Na globalnom financijskom tržištu lako je doći do novca i financirati projekte. Problem su energetske pozicije, proizvodnje na nacionalnoj razini i slično. Upravo zato naše ministarstvo i energetsku budućnost hrvatske promišlja kao spoj iskorištavanja svih kapaciteta koje posjedujemo, a koji nisi bili iskorišteni. Prije godinu dana objavljena je Strategija energetskog razvoja, i sada je taj dokument na javnom savjetovanju. U tom kontekstu pozivam sve da sudjelujete u toj raspravi i da nam u konačnici pomognete da idemo u još boljem smjeru - rekao je ministar zaštite okoliša i energetike.

Dodao je kako trebamo unaprijediti vlastitu proizvodnju energenata.

- Trenutno uvozimo 40 posto električne energije, velike količine plina, oko 60 posto i 80 posto naftnih derivata. Kapaciteti za proizvodnju nafte i plina te derivata postoje. Sve te tipove proizvodnje je moguće unaprijediti. I moramo povećati tu proizvodnju kako bi bili manje energetski ovisni o drugima. Promišljali smo i o povećanju skladišnih kapaciteta. Realizacija terminala na Krku bila je godinama ideja i tema rasprava, a danas je LNG stvarnost. Odluka da se ide u izgradnju LNG terminala je bila promišljena i pokazati će se da je i strateški dobar potez. Imamo sve ovo na umu, a energetska budućnost Hrvatske ovisi o nama samima. S obzirom na veličinu našeg tržišta i na kapacitete ona nije upitna – zaključio je ministar.

[caption id="attachment_386544" align="aligncenter" width="750"] Frane Barbarić, Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

Frane Barbarić, predsjednik uprave HEP grupe kazao je kako je HEP-ova strategija do 2030. godine usklađena s reformama Republike Hrvatske, sa svim strategijama koje je donesla država i smjernicama koje dolaze iz Europske unije, a temelji se na četiri glavna segmenta.

- Stvaranje održivog portfelja je naš cilj - zaključio je izlaganje Barbarić.

[caption id="attachment_386552" align="aligncenter" width="750"] Neven Duić, Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

Neven Duić iz Hrvatske energetske tranzicije kazao je kako je kako je EU je potpisala i ratificirala Pariški sporazum koji kaže da trebamo ograničiti povećanje temperature na 1.5 celzijusa u tokom ovog stoljeća.

- To je dosta teško izvedivo jer smo kasno počeli djelovati. Kada je EU 2008. donijela energetsko klimatski paket i odlučila smanjiti emisije CO2 do 2020. za 20 posto mislio sam da je to nemoguće ali dogodilo se da je EU to ipak uspjela napraviti. Cilj za smanjenje emisija od 40 posto do 2030. je premali. No da bi bili u skladu s spomenutih 1.5 stupnjeva moramo smanjiti emisije za 55 do 65 posto do 2030. godine. trenutno je cijena CO2 emisija oko 25 eura što znači da je ugljenu došao kraj i do 2030 treba razmišljati o gašenju Plomina.  Smanjenje emisija do 2050. od 80 posto je u skladu s dva stupnja, međutim s 1,5 moramo ići na klimatski neutralnu Europu što znači – bez fosilnih goriva - rekao je profesor i dodao kako su danas solar i vjetar jeftiniji od svih ostalih goriva i da su to tehnologije u koje će se u budućnosti najviše ulagati.

19. travanj 2024 17:13