Aktualno
StoryEditor

Ćorić najavio lakše dobivanje dozvola za ‘kućne elektrane‘

15. Lipanj 2018.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u petak je najavio kako će uskoro u proceduru prijedlog novog zakona o obnovljivim izvorima energije (OIE), kojim bi se uz ostalo olakšala procedura dobivanja dozvola za takve projekte.

Novim zakonom napravit ćemo značajniji iskorak i prema ‘kućnim‘ elektranama i znatnom olakšavanju građanima da se odluče na taj potez. U suradnji s Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ići ćemo već ove i početkom iduće godine na stimuliranje građana za postavljanje mikrosolara na krovovima obiteljskih kuća. To je ideja našeg ministarstva - da građane stimuliramo kako bi ulagali u vlastitu proizvodnju električne energije, rekao je Ćorić u Solarisu na znanstveno-stručnom skupu "Dani dobrog vjetra", kojega organizira gospodarsko-interesno udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske.

>>> HEP ide snažnije u vjetar i solare, RWE namjerava s HEP-om graditi solarnu elektranu

Ministar smatra da Hrvatska može do 2030. godine 33 posto svoje energije dobivati iz obnovljivih izvora, kako je i propisala Europska unija.

Zamjenik gradonačelnika Šibenika Danijel Mileta podsjetio je kako u Šibeniku i okolici već postoji pet vjetro parkova, u gradu je i studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora.

Nedaleko Šibenika je 1895. godine puštena u pogon prva europska i druga najstarija svjetska hidroelektrana, a danas se kroz studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku pripremaju nove generacije za suvremenu energetiku. Uz to, šibensko je područje bogato je potencijalom vjetra kao izvora energije, ističu organizatori koji su stoga i odabrali Solaris odnosno Šibenik za domaćina skupa "Dani dobrog vjetra".

>>> Europa u 2017. povećala kapacitete za proizvodnju struje iz energije vjetra na moru

Iz udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatska napominju kako su neke od tema skupa potencijal vjetra u Hrvatskoj i regiji, modernizacija elektroenergetskog sustava i kako vjetroelektrane mogu pomoći elektroenergetskoj mreži, a s obzirom na tržišne cijene i modele poticaja i o budućnost vjetra u usporedbi s drugim tehnologijama.

Cilj skupa je, ističu organizatori, upoznati javnost s prednostima iskorištavanja energije vjetra i načinima rada vjetroagregata te potaknuti korištenje energije vjetra kao ekološkog i obnovljivog izvora energije.

17. travanj 2024 20:11