Aktualno
StoryEditor

Ćorić o gospodarenju otpadom: Daleko smo od zacrtanih ciljeva, čeka nas izazovno razdoblje

24. Studeni 2017.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u petak je na 9. susretu gradonačelnika i poduzetnika u vodičkom hotelu Olympia Sky predstavio najnovije podatke o gospodarenju otpadom, perspektive i trendove Europske unije te mogućnosti koje se otvaraju jedinicama lokalne samouprave u okviru operativnog programa o konkurentnosti i koheziji 2014-2020. godine.

>>>Otvorena konferencija 48 sati – Turk: Udruga gradova želi poslati poruku da je partner građanima

Prema izvještaju Hrvatske agencije za okoliš i prirodu o stanju gospodarenja otpadom u 2016. objavljenom prije nekoliko dana, Hrvatska je daleko od ciljeva koji su predviđeni operativnim programom. Količina komunalnog otpada koja je generirana na razini RH krajem 2016. godina iznosila je 1,679 milijuna tona, odnosno 392 kilograma po stanovniku. 74 % otpada bilo je miješano, a odvojeno sakupljenog svega 24 posto. Stopa recikliranja je 27 posto, što je jedan od indikatora uspješnosti gospodarenja otpadom. Iznoseći ove podatke ministar Ćorić komentirao je kako je dug put pred Hrvatskom i jedinica lokalne samouprave da ostvari ciljeve.

>>>G. Marić: Strategija je mobilizirati i aktivirati svu državnu imovinu

- Ukupna količina odloženog biorazgradivog komunalnog otpada iznosila je 831 977 tona, daleko iznad cilja od 380 000 tona koji si je Hrvatska zadala za 2016. godinu. Podaci govore u prilog tezi da nas u narednih nekoliko godina čeka izazovno razdoblje u kojem je još jučer trebalo učiniti sve kako bi gospodarenje otpadom na razini Hrvatske bilo dovedeno do onih razina koje smo sebi zadali, kazao je Ćorić.

Financijska omotnica

U tom izazovnom putu mnogo je toga na jedinicama lokalne samouprave koje same moraju donijeti planove o gospodarenju otpadom i provoditi aktivnosti na svom području, a kao pomoć u tome poslužit će im financijska omotnica, odnosno sredstva osigurana programom o konkurentnosti i koheziji, objasnio je ministar te dodao kako je uvjeren da će se do 2020. povući sva sredstva predviđena tim programom.

>>>48 sati: Primjeri dobre prakse za ‘građanski proračun’ i uređenje obalnog pojasa

Objašnjavajući svoju politiku, Ćorić je ustvrdio kako se njegov put ne razlikuje od onoga njegovih prethodnika jer također vodi stvaranju kružne ekonomije čiji procesi će rezultirati manjom količinom miješanog komunalnog otpada.

Ćorić je rekao i da je 2018. godina natječaja, a prvi od njih, koji je namijenjen edukativno-informacijskim aktivnostima bit će objavljen već u prosincu 2017. Tako će u prvom tromjesečju iduće godine biti objavljen natječaj za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada (papira, plastike, stakla, bio otpada), a kasnije tijekom godine na raspolaganju će biti i sredstva za izgradnju sortirnica i kompostana te nabavku vozila za komunalne tvrtke.

>>>FOTO: 48. sati – Okrugli stol o razvoju i održivosti turističkih destinacija

- Prioritetne aktivnosti jedinica lokalne samouprave za iduću godinu su donošenje plana za gospodarenje otpadom, osiguravanje potrebne infrastrukture za odvojeno prikupljanje otpada te organizacija edukativno-informativnih aktivnosti. S druge strane, županije će u 2018. morati ubrzati pripremu i provedbu projekata centara za gospodarenje otpadom, kaže ministar zaštite okoliša i energetike.

Rokovi za primjenu uredbe

Predsjednik Udruge gradova Željko Turk zamolio je ministra da odgovori na pitanje koje zanima sve prisutne, što će biti s rokovima za primjenu Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom.

- Plan gospodarenja otpadom donesen je u siječnju ako se ne varam, tada sam bio ministar rada, a Uredba je donesena u svibnju. Vjerujem da je razdoblje od svibnja do studenog, a onda uz produljeni rok do veljače sljedeće godine, dovoljno razdoblje da 99 posto jedinica lokalne samouprave dovrši svoje planove gospodarenja otpadom. Vjerujem da odgađanje tog procesa ne može donijeti benefit ni jedinicama lokalne samouprave ni Republici Hrvatskoj.  Ideja je da budemo brzi i učinkoviti. Odgađanja za plus tri mjeseca samo bi nas dovelo u situaciju da ponovno razgovaramo na isti način. Vjerujem da ćemo, kada prođe rok, imati planove za gospodarenje otpadom, zaključio je ministar Ćorić.

24. travanj 2024 13:15