Aktualno
StoryEditor

Ćorić pozvao javnost na raspravu o Zelenoj knjizi – temelju za energetsku strategiju RH

21. Studeni 2018.

Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić, otvarajući četvrtu međunarodnu konferenciju Janafa pod nazivom ‘Energetika i naftne kompanije u izazovima 21. stoljeća‘, pozvao je sve zainteresirane da se uključe u raspravu o tzv. Zelenoj knjizi, odnosno podlozi za Energetsku strategiju Republike Hrvatske do 2030. godine, s pogledom do 2050. godine.

- U ovom trenutku u javnoj raspravi je Zelena knjiga, kao podloga za energetsku strategiju i pozivam sve zainteresirane da pristupe raspravi o toj strategiji. U posljednjih godinu dana donijeli smo i novi Zakon o eksploataciji ugljikovodika i vjerujemo da je učinio prijateljskim to istraživanje, a prije nekoliko tjedana otvorili natječaj za sedam polja na kontinentu u okviru panonskog bazena. Ono što nas očekuje je bitka za energetsku neovisnost Hrvatske. Nije laka bitka, ali perspektiva nije loša. U proizvodnji električne energije ne stojimo loše, u nafti i plinu ne toliko. Pitanje je želimo li ići u eksploataciju u južnom dijelu Jadrana, o tome se trebamo složiti – iznio je Ćorić ukratko energetsku sliku Hrvatske.

>>> Ćorić na dodjeli nagrada Indeks DOP-a: Održivi razvoj je područje gdje smo među najboljima u svijetu

Ćorić i drugi JANAF-ov gost iz Vlade ministar državne imovine Goran Marić upozorili su da energetska tržišta ne podliježu uvijek tržišnim zakonima ponude i potražnje, što Hrvatskoj, koja oko 80 posto potreba za naftom i oko 60 posto potreba za plinom namiruje iz uvoza, stvara dodatne probleme u opskrbi.

- Ni jedna država ne smije sebi dopustiti luksuz u energetici, znanja i uvidi moraju uvijek biti svježi i aktualni. Transmisija nafte mora uvijek biti spremna i sigurna. Hrvatska podupire činjenicu stalnog poslovnog rasta JANAF-a, uz prioritet sigurnosti opskrbe i odgovornosti prema partnerima – rekao je Marić.

Sergey Kazantsev, predstavnik Transnefta, suorganizatora konferencije, pohvalio je svoj domaći pandan kao tvrtku koja pomaže razvoju strateške infrastrukture u ovom dijelu Europe, dok je predsjednik uprave JANAF-a Dragan Kovačević upozorio na međunarodni karakter Jadranskog naftovoda.

- JANAF kao jedna od strateških firmi u Hrvatskoj gaji dobar odnos sa zemljama u okruženju. Zajedno sa sedam zemalja u okruženju radimo na energetskoj održivosti, što smo ostvarili predanim radom – rekao je predsjednik uprave JANAF-a Dragan Kovačević.

>>> Janaf premašio planiranu dobit za 41,7 posto

Međunarodna konferencija ‘Energetika i naftne kompanije u izazovima 21. stoljeća‘, koju su u hotelu Esplanade u Zagrebu organizirali Janaf i Transneft, okupila je brojne uglednike iz poslovnog svijeta i politike.

Nakon uobičajenog pozdrava politike, koju su ovaj put predstavljali ministar državne imovine Goran Marić i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ugledni gosti poput predsjednika uprave Ine Sandora Fasimona, njegovog prethodnika Zoltana Aldotta, predsjednika uprave Končara Darinka Bage, člana uprave HEP-a Marka Ćosića, članice uprave Energia Naturalis Sabine Škrtić i drugih, raspravljali su  energetskom i naftnom tržištu, niskougljičnoj strategiji razvoja, europskoj politici sigurnosti opskrbe energijom, pitanjima sigurnog transporta i opskrbe naftom te o sve složenijim uvjetima poslovanja naftnih kompanija.

17. travanj 2024 11:58