Aktualno
StoryEditor

Ćorić: Usuglasit ćemo stavove, Fasimonova izjava ne treba više biti predmet rasprava

20. Travanj 2018.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je u petak da je budući predsjednik Uprave Ine Sandor Fasimon izjavom o potencijalnom zatvaranju stotina radnih mjesta u sisačkoj rafineriji nepotrebno "zagadio" cijeli proces oko Ine te da je jedan od Vladinih strateških ciljeva u Ini zadržavanje visoke razine zaposlenosti u Sisačko-moslavačkoj županiji.

>>>Stožer za obranu Rafinerije: Zatvaranje je strateška zadaća Mađara

"Što se tiče Fasimonova intervjua, hrvatska Vlada i MOL u kontekstu upravljanja Inom strateški su partneri i držimo da svaki potez u upravljanju tom kompanijom treba biti plod dogovora. Vlada je angažirala konzultante za otkup dionica Ine od MOL-a i mislimo da bilo kakve akcije van toga konteksta nemaju smisla", rekao je Ćorić na konferenciji "Hrvatsko energetsko tržište u Europskoj energetskoj uniji", zamoljen za komentar Fasimonovih riječi kako se razmišlja o zatvaranju 400 do 500 radnih mjesta u sisačkoj rafineriji.

Fasimon je u četvrtak u Budimpešti uz ostalo najavio zatvaranje pogona u sisačkoj rafineriji, ali i obećao da će svi radnici biti zbrinuti.

"Moje stajalište, s obzirom na poslovne rezultate tvrtke, jest da Sisak ne zarađuje novac. To znači da je potrebna transformacija, a ono što će se najvjerojatnije dogoditi jest da će rafinerija biti na jednoj lokaciji, a druga će se iskoristiti za logistiku, za druge industrijske namjene", rekao je Fasimon, glavni šef MOL-a u Mađarskoj u intervjuu za vijesti RTL-a.

>>>Fasimon najavio zatvaranje pogona u Sisačkoj rafineriji, Ćorić iznenađen

Na pitanje kako će riješiti socijalni problem koji će biti ogroman rekao je da prvo mora osmisliti što će učiniti i koliko ljudi treba za to.

Ćorić je rekao da tek po Fasimonovoj inauguraciji na mjesto predsjednika Uprave Ine očekuje "da čujemo mađarsku stranu".

"Vjerujem da će se razgovori voditi na razini Nadzornog odbora, u planu aktivnosti za ovu godinu o tome nema niti govora. U narednim mjesecima ćemo prije svega iskomunicirati naše stavove, oni s nama svoje i vjerujem da ta njegova izjava ne treba više biti predmet rasprava. Naše pozicije u tom kontekstu su jasne", naglasio je Ćorić.

Istaknuo je da je jedan od hrvatskih strateških ciljeva vezanih uz Inu zadržavanje visoke razine zaposlenosti u Sisačko-moslavačkoj županiji, kao i da se kontinuirano komunicira o Ini kao o vertikalno integriranoj kompaniji, što podrazumijeva i rafinerijski biznis.

Na pitanje novinara što misli, zašto MOL, koji je rekao da bi prodao svoj udio u Ini po fer cijeni sada praktički iznosi komentare koji bi se reflektirali na višegodišnje poslovanje Ine, Ćorić je kazao kako vjeruje da u predstojeći proces analize stanja, odnosno procjene vrijednosti dionica Ine, ne treba "zagađivati takvim jednostranim potezima, jer to nije potrebno".

>>>Aldott: U RH nema tržišta za dvije rafinerije nafte

Lovrinović: Zatvaranje sisačke rafinerije apsolutno neprihvatljivo i protivno energetskoj strategiji RH

Saborski zastupnik Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) u petak je apsolutno neprihvatljivima ocijenio najave iz Ine o zatvaranju Rafinerije nafte Sisak, koje drži i i protivnima strategiji energetskog razvoja Republike Hrvatske i Zakona o energiji, gdje su energetski objekti poput rafinerija označeni kao objekti od posebnog državnog interesa.

"Zatvaranje bilo kojeg energetskog objekta, pa tako i bilo koje rafinerije je protivno zakonu", upozorio je Lovrinović u priopćenju te dodao kako ti prijedlozi ne daju rješenje za poslovno opravdanu i razrađenu opciju što s domaćom naftom koja se do sada prerađivala u sisačkoj rafineriji.

"Koliko je suluda ideja o prijevozu nafte u neku drugu domaću ili, ne želim ni pomisliti, neku inozemnu rafineriju, vjerojatno mađarsku, dovoljno govore slijedeći podaci. U Hrvatskoj se proizvodi oko 800 tisuća tona domaće nafte (2016.), što znači da bi se ta nafta prevezla cestama, bilo bi potrebno oko 26.700 vožnji kamiona cisterni na godinu po hrvatskim cestama, ili više od 70 cisterni dnevno svaki dan u godini. To bi za Hrvatsku predstavljalo sigurnosni rizik za prometnu infrastrukturu, opasnost za ekološku sigurnost zemlje, te ugrožavanje turističke orijentacije Hrvatske. Da ne govorim da bi to bio iznimno skup, poslovno štetan te neopravdan prijedlog", naglasio je.

>>>Predsjednica: Zatvaranje Rafinerije ‘katastrofa za Sisak’

Smatra kako su prije eventualnog prestanka prerade domaće nafte u Rafineriji nafte Sisak ili prenamjene djelatnosti, potrebni detaljni planovi. Javnost, tvrdi, mora znati da se plan prenamjene radi isključivo kako bi se izbjegli stvarni troškovi zatvaranja i sanacije terena u sisačkoj rafineriji nakon zatvaranja, koji prema nekim procjenama stručnjaka znatno premašuju milijardu kuna. "Ako se to dozvoli, to su troškovi koje će prije ili kasnije onda morati platiti hrvatski građani zbog nužnosti sanacije", upozorio je Lovrinović.

Neistinitima smatra ocjene iz MOL-a da je Rafinerija Sisak nerentabilna zbog tehnologije i malog kapaciteta. "Oni su je sami učinili nerentabilnom manipulacijom internim cijenama nafte, pri čemu organizacijska jedinica unutar sustava zaračunava sirovu naftu Rafineriji Sisak kao da je uvozi sa svjetskog tržišta. O tome nitko ne priča", dodao je Lovrinović.

Iz svih ekonomskih, ekoloških, društvenih i strateških razloga, ističe, nužno je spriječiti zatvaranje rafinerije nafte Sisak, kao i spriječili samovolju MOL-a u provođenju nepartnerskih odluka upravljanja i odluka koji su u suprotnosti hrvatskim strateškim interesima.

23. travanj 2024 10:15