Aktualno
StoryEditor

Čovječanstvu prijeti ‘ekološki armagedon‘ ako ne očuva leteće insekte

21. Listopad 2017.

U novoj šokantnoj studiji navode se podaci kako se broj letećih insekata smanjio za tri četvrtine u posljednjih 25 godina, piše Guardian. Iako ne postoji osoba kojoj komarci i drugi insekti nisu naporni, oni su sastavni dio života na Zemlji, osim što služe kao oprašivači, oni su i plijen pojedine divljači.

Ova činjenica otkriva razmjere koje za sobom ostavlja smanjenje broja insekata, te upozorava kako je svijet na dobrom putu prema ekološkom armagedonu koji će za posljedicu imati velik utjecaj na ljudsko društvo.

>>>Ekvador u žustroj borbi za spašavanje divovske kornjače s Galapagosa od izumiranja

Iako točan razlog još nije sasvim jasan, klimatske promjene su potencijalni uzrok. Insekti čine dvije trećine ukupnog života na Zemlji, a ako oni nestanu Zemlju očekuje ekološka katastrofa.

Prema podacima prikupljenima prilikom istraživanja, u 27 promatranih godina broj insekata se smanjio za 76 posto, dok je u ljetnim mjesecima pad iznosio čak 82 posto. Istraživači upozoravaju kako je potrebno umanjiti štetne učinke na insekte kao što je korištenje pesticida, te uništavanje poljoprivrednih zemljišta.

>>>Znanstvenici: U tijeku je šesto masovno izumiranje vrsta

Ako će ukupna biomasa insekata nastaviti s padom jednakim tempom kao do sad, od oko 6 posto godišnje, stanje će postati još alarmantnije.

Najbolji primjer iz kojeg je vidljiv pad broja insekata su vjetrobranska stakla na automobilima, a većina vozača je primjetila kako posljednjih godina puno manje moraju prati stakla kako bi skinuli insekte s njih.

19. travanj 2024 00:33