Aktualno
StoryEditor

Cres i Rab postali gigabitni otoci uz pomoć mikrovalnih radijskih veza

09. Lipanj 2018.

Početak turističke sezone Vipnet je obilježio predstavljanjem novih investicija u razvoj mreže i tehnologija na obali i otocima što omogućava stanovnicima lakšu edukaciju i poslovanje zahvaljujući Vipnetovim 5G funkcionalnostima implementiranima u mobilnu mrežu.

Novim transportnim tehnologijama otocima je omogućena gigabitna povezanost, a korištenjem 5G funkcionalnosti povećava se propusnost i pokrivenost mobilnom mrežom Vipnetovim korisnicima.

- Kao pripremu za turističku sezonu značajno smo povećali kapacitete i pokrivenost, te koristimo tehnologije koje će povećati performanse prema korisnicima. U ovoj sezoni napravili smo najveći broj tehničkih adaptacija do sad. Zadovoljni smo napretkom, te vjerujem da će sve ovo što radimo ostaviti traga i na edukaciju, na poslovne korisnike i turističku sezonu, te pomoći atraktivnim projektima edukacije kao što je STEMI, kazao je Tomislav Makar, glavni direktor za Tehniku.

>>>Vipnet predstavio mobilne i fiksne tehnologije nove generacije uz pomoć VR-a

Komentirajući DESI indeks Europske komisije, prema kojem je Hrvatska na začelju Europe po pitanju digitalne razvijenosti, ističe da je poseban problem kvaliteta internet priključaka.

- Dvije trećine Hrvatske su ruralni krajevi u kojima ne postoji dovoljno kvalitetna infrastruktura koja zadovoljava kriterije Digitalne Agende koje želimo ostvariti do 2020. godine, upozorava te dodaje da iz tog razloga u Vipnetu pronalaze odgovore kako riješiti problem broadbanda u ruralnoj Hrvatskoj na alternativne načine.

Preduvjet za razvoj 5G tehnologije

- Spajanje optike na otoke znači postavljanje podmorskih kablova što je dugotrajan i zahtjevan proces. U Vipnetu smo se odlučili na model gdje smo paralelno gradili optiku na primjer na Krku i nakon toga najmodernijim radio relejnim vezama s Krka prebacili kapacitete na Cres i Rab. Riječ je o posljednjim tehnološkim iskoracima u transportnim tehnologijama pomoću kojih uspijevamo postići gigabitne kapacitete koji su preduvjet za razvoj 5G-a, objašnjava Makar.

>>>Investicije u nove tehnologije i optiku donijele Vipnetu 434,9 milijuna eura prihoda u 2017.

Kombiniranjem postojeće optičke mreže i modernih radio relejnih tehnologija, gigabitni telekom kapaciteti prenose se na udaljene otoke i osiguravaju performanse poput onih koje se postižu optičkom broadband infrastrukturom, ističe.

Nove funkcionalnosti predstavljene su upravo u srednjoj turističkoj školi Markantuna de Dominisa na Rabu koja je odabrana za eksperimentalni program kurikularne reforme i to  pomoću novog STEMI robota na kojemu će generacije učenika ove škole imati priliku upoznavati STEM područje.

Nova verzija robota, u odnosu na prethodno izdanje, ima veće i otvorenije mogućnosti interakcije s robotom, pojednostavljen je proces slaganja, te je obogaćen edukativni sadržaj. Novost je i virtualni laboratorij u kojemu korisnici mogu iskusiti stvaranje tehnologije kroz realističan proces izrade STEMI robota.

14. travanj 2024 06:14