Aktualno
StoryEditor

Crno tržište cigareta raste: U nelegalni dim otišlo 380 milijuna kuna poreznih prihoda

06. Srpanj 2019.

Udio crnog tržišta cigareta u Hrvatskoj lani je iznosio 6,3 posto, što je povećanje za 4,2 postotna boda u odnosu na 2017., pokazuje KPMG-ovo ‘Izvješće Stella‘ koje je naručila tvrtka Philip Morris International. Najviše ilegalnih cigareta u Hrvatsku, očekivano, dolazi iz BiH i Srbije, a gubitak poreznih prihoda procjenjuje se na 380 milijuna kuna.

Udio crnog tržišta u Hrvatskoj, ipak, i dalje je manji u odnosu na prosjek EU, za koju se procjenjuje da iznosi 8,6 posto. U KPMG-ovu izvješću piše da je u EU nelegalno prodano 43,6 milijardi cigareta, što je ekvivalentno veličini ukupne legalne prodaje cigareta u Velikoj Britaniji, Austriji i Danskoj zajedno.

Međutim, za razliku od Hrvatske u EU je sveukupna nezakonita potrošnja cigareta ostala stabilna u odnosu na 2017., ali zato je istraživanje pokazalo da je porastao broj prodanih krivotvorenih cigareta za više od 30 posto, što je dosad najveći zabilježeni iznos.

– Osim negativnog utjecaja na proračunske prihode i štete za tvrtke koje posluju legalno te poticanja kriminala u lokalnim zajednicama, dostupnost jeftinih, nereguliranih cigareta na crnom tržištu potkopava napore za smanjenje prevencije pušenja i sprječavanje pušenja među mladima – rekao je Stanko Kršlović, član Uprave i voditelj korporativnih poslova Philipa Morrisa Zagreb.

24. travanj 2024 12:28