Korona i biznis
11. rujan 2018.

Crnogorske zračne luke idu u koncesiju

Vlada Crne Gore odlučila je da svoje zračne luke u Podgorici i Tivtu ponudi u koncesiju na razdoblje od 25 do 30 godina, obavijestio u utorak zastupnike u parlamentu ministar prometa Osman Nurković.

Prema prijedlogu koncesijskog ugovora, uz ostalo, planirano je da se od koncesija za te zračne luke unaprijed naplati 100 milijuna eura, dok će se koncesionaru nadoknaditi novac koji on ne naplati od nacionalne zrakoplovne kompanije Montenegro Airlinesa. Ostatak godišnje koncesijske naknade ovisit će o prihodima zračnih luka, stajalište je vlade u Podgorici.

>>> Kineski investitori u Zračnoj luci Osijek

Tom prijedlogu, pored cjelokupne oporbe, protive se i socijaldemokrati Ivana Brajovića, predsjednika parlamenta, koji u vladajućoj koaliciji upravljaju zrakoplovstvom i koji ocjenjuju da nije baš pametno prodavati tvrtku koja izuzetno dobro radi. Oni su izračunali da bi zračne luke Crne Gore, uz kredit od 100 milijuna eura, za 25 godina zaradile preko 400 milijuna eura.

No, Brajović sa svojom strankom nije spreman povući i radikalan potez pa zbog toga izaći iz vlasti i na taj način isprovocirati izvanredne parlamentarne izbore.