Aktualno
StoryEditor

Croatia Airlines brine za okoliš: ‘Zeleniji‘ let Dasheva s novom satelitskom navigacijom

28. Travanj 2019.

Nacionalni prijevoznik Croatia Airlines nedavno je u sklopu redovitog održavanja zrakoplova napravio modifikacije koje pridonose očuvanju okoliša. Jedna od novosti jest osuvremenjenje flote Dash 8-Q400 ugradnjom nove navigacijske opreme koja će omogućiti slijetanje s pomoću satelitskog LPV prilaza.

Riječ je o najmodernijem tehnološkom europskom sustavu satelitske navigacije EGNOS koji se ugrađuje na svih šest zrakoplova Dash 8-Q400, što će uvelike poboljšati radne značajke zrakoplova u prostornoj navigaciji i smanjiti potrošnju mlaznoga goriva, odnosno emisiju stakleničkih plinova. Projekt je sufinancirala Europska komisija u sklopu programa CEF, a provode ga stručnjaci tehničkog središta Croatia Airlinesa u Zagrebu.

Tvrtka je također obojila šest zrakoplova u floti i posebnim pričvrsnim dijelovima snizila ukupnu razinu buke pri slijetanju i uzlijetanju.

– Svim modifikacijama koje pozitivno utječu na smanjenje potrošnje goriva, emisije CO2 i buke Croatia Airlines kao nositelj jedinstvenoga ekološkog proizvoda ZelEn nastavlja provoditi politiku zaštite okoliša i energetske učinkovitosti te razvijati praksu održivog razvoja – izjavio je Krešimir Vlašićizvršni direktor Croatia Airlinesa za operativno poslovanje.

19. travanj 2024 16:31