Aktualno
StoryEditor

Crobex poljuljan, ali pred dobitkom osmi tjedan zaredom

10. Veljača 2017.

Na Zagrebačkoj se burzi u petak očekuje nastavak opreznog trgovanja, dok je Crobex indeks, unatoč padu u posljednja dva dana, na putu dobitaka osmi tjedan zaredom. Svih pet analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks oslabio je u četvrtak 0,38 posto, na 2.176 bodova, a za toliko je skliznuo i Crobex10, završivši trgovanje na 1.248 bodova. Na tjednoj razini Crobex10 u minusu je 0,43 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je jučer 11,17 milijuna kuna, što je oko 7 milijuna kuna manje nego dan prije.

Unatoč padu dva dana zaredom, Crobex indeks u plusu je od početka tjedna 0,28 posto, pa bi mogao zabilježiti rast osmi tjedan zaredom.

"Pozitivan sentiment se može iščitati i iz prometa koji su ponovno bili visoki s najmanje 10 milijuna kuna dnevno, dok je u utorak ostvareno i 27,76 milijuna kuna", kaže Ante Obućina, broker u Podravskoj banci.

Dionica Optima telekoma pojeftinila 4,2 posto

Najveći promet, 1,7 milijuna kuna, jučer je ostvaren dionicom Valamar Riviere, a cijena joj je pala za 1,27 posto, na 41,99 kuna.

S prometom od 1,6 milijuna kuna slijedila je dionica Optima telekoma pojeftinila 4,2 posto, nakon što je u prethodan dva dana zabilježila rast cijene za više od 20 posto.

Među dionicama s milijunskim prometom jedino je dionici HT-a cijena porasla. Uz promet od 1,04 milijuna kuna, ta je dionica poskupila 0,9 posto, na 175,45 kuna.

"Jučerašnje trgovanje proteklo je bez većih uzbuđenja i objava. Jadroagent, iznimno kvalitetna kompanija koja je rijetko na naslovnicama, objavila je izvještaj za 2016. te je dan završila s rastom cijene za 1,80 posto", navodi Obućina.

Ističe i dvije vijesti iz turističkog sektora.

"Liburnia Riviera Hoteli također su objavili rezultate poslovanja, a unatoč poboljšanju svih parametara cijena dionice ostala je nepromijenjena. Iznimno visoka amortizacija skriva prave rezultate, a investitori su u iščekivanju objave planova razvoja nakon neuspješnog procesa prodaje kompanije od strane većinskog vlasnika. Arenaturist je, s druge strane, realizirala još jedan korak u restrukturiranju kompanije dovršetkom procesa izdavanja novih dionica i povećanjem temeljnog kapitala kroz pripajanje, odnosno unos dijela inozemnih operacija", kaže Obućina.

Uz promet od oko 450 tisuća kuna, cijena dionice Arenaturista skliznula je 2,3 posto, na 576 kuna.

19. travanj 2024 05:56