10. veljača 2017.

Crobex poljuljan, ali pred dobitkom osmi tjedan zaredom

Na Zagrebačkoj se burzi u petak očekuje nastavak opreznog trgovanja, dok je Crobex indeks, unatoč padu u posljednja dva dana, na putu dobitaka osmi tjedan zaredom. Svih pet analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks oslabio je u četvrtak 0,38 posto, na 2.176 bodova, a za toliko je skliznuo i Crobex10, završivši trgovanje na 1.248 bodova. Na tjednoj razini Crobex10 u minusu je 0,43 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je jučer 11,17 milijuna kuna, što je oko 7 milijuna kuna manje nego dan prije.

Unatoč padu dva dana zaredom, Crobex indeks u plusu je od početka tjedna 0,28 posto, pa bi mogao zabilježiti rast osmi tjedan zaredom.

"Pozitivan sentiment se može iščitati i iz prometa koji su ponovno bili visoki s najmanje 10 milijuna kuna dnevno, dok je u utorak ostvareno i 27,76 milijuna kuna", kaže Ante Obućina, broker u Podravskoj banci.

Dionica Optima telekoma pojeftinila 4,2 posto

Najveći promet, 1,7 milijuna kuna, jučer je ostvaren dionicom Valamar Riviere, a cijena joj je pala za 1,27 posto, na 41,99 kuna.

S prometom od 1,6 milijuna kuna slijedila je dionica Optima telekoma pojeftinila 4,2 posto, nakon što je u prethodan dva dana zabilježila rast cijene za više od 20 posto.

Među dionicama s milijunskim prometom jedino je dionici HT-a cijena porasla. Uz promet od 1,04 milijuna kuna, ta je dionica poskupila 0,9 posto, na 175,45 kuna.

"Jučerašnje trgovanje proteklo je bez većih uzbuđenja i objava. Jadroagent, iznimno kvalitetna kompanija koja je rijetko na naslovnicama, objavila je izvještaj za 2016. te je dan završila s rastom cijene za 1,80 posto", navodi Obućina.

Ističe i dvije vijesti iz turističkog sektora.

"Liburnia Riviera Hoteli također su objavili rezultate poslovanja, a unatoč poboljšanju svih parametara cijena dionice ostala je nepromijenjena. Iznimno visoka amortizacija skriva prave rezultate, a investitori su u iščekivanju objave planova razvoja nakon neuspješnog procesa prodaje kompanije od strane većinskog vlasnika. Arenaturist je, s druge strane, realizirala još jedan korak u restrukturiranju kompanije dovršetkom procesa izdavanja novih dionica i povećanjem temeljnog kapitala kroz pripajanje, odnosno unos dijela inozemnih operacija", kaže Obućina.

Uz promet od oko 450 tisuća kuna, cijena dionice Arenaturista skliznula je 2,3 posto, na 576 kuna.