Aktualno
StoryEditor

Crobex prekinuo četverotjedni pozitivni niz, najveći gubitnik Viadukt

16. Srpanj 2017.

Na Zagrebačkoj je burzi Crobex indeks prošloga tjedna oslabio, nakon četiri tjedna rasta, pri čemu je najveća gubitnica bila dionica Viadukta.

Crobex indeks prošloga je tjedna pao 0,71 posto, na 1.858 bodova. Crobex10 je oslabio drugi tjedan zaredom, i to za 0,51 posto, na 1.107 bodova.

Redovni promet iznosio je 23,6 milijuna kuna, što je otprilike 600.000 kuna više nego tjedan dana ranije.

"Početak tjedna bio je vrlo buran za dionicu Viadukta koja je u samo jednom danu izgubila gotovo polovinu svoje vrijednosti. Tako je dionica Viadukta u ponedjeljak bila najlikvidnija sa nešto više od 800 tisuća kuna prometa i uz pad vrijednosti od 45 posto. Tomu je između ostalog doprinijela vijest da je Trgovački sud obustavio predstečajni postupak te će, zbog neisplate plaća za razdoblje od početka veljače do kraja svibnja, postupak nastaviti kao stečajni postupak", kaže Vinko Jurić, financijski analitičar u Zagrebačkoj banci.

Dionica Viadukta tjedan je završila s padom cijene za 41,8 posto, na 34,93 kune, uz promet od 1,58 milijuna kuna.

Prodaja tvornica Atlantic Grupe

Najlikvidnije su prošloga tjedna bile dionice Arena Hospitality grupe i povlaštene Adrisa, s po 3,14 milijuna kuna. Pritom je dionica Arene pojeftinila 0,35 posto, na 480 kuna, dok je povlaštena Adrisa poskupila 1,1 posto, na 460 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica HT-a, s prometom od oko 3 milijuna kuna i blagim rastom cijene, za 0,12 posto, na 180,42 kune.

U fokusu investitora bila je i dionica Valamar Rivijere, kojom je ostvareno 2,84 milijuna kuna prometa, a cijena joj je oslabila 0,71 posto, na 43,64 kune

"Od važnijih korporativnih vijesti u srijedu istaknula se ona da je Atlantic Grupa u svrhu daljnjeg restrukturiranja i pojednostavljivanja poslovanja segmenta sportske i aktivne prehrane, te fokusa na vlastite brendove, odlučila prodati tvornice u Njemačkoj i Hrvatskoj belgijskoj tvrtki Aminolabs Group za 200 milijuna kuna", kaže Vinko Jurić.

Na tjednoj razini cijena dionice Atlantica ojačala je 0,25 posto, na 789,99 kuna, uz 1,32 milijuna kuna prometa.

Uz Viadukt, među likvidnijim izdanjima najveće gubitnice bile su dionice HPB-a, s padom cijene za 7,75 posto, te Đure Đakovića, za 7,43 posto.

S druge strane, nešto veći cjenovni rast zabilježile su dionice Varteksa, za 24,5 posto, i Instituta IGH, za 8,39 posto.

Ni idućega se tjedna ne očekuju veći pomaci u likvidnosti.

"Krajem sljedećeg tjedna Državni zavod za statistiku objavit će podatke o obujmu građevinskih radova u prvih pet mjeseci ove godine, pa će biti zanimljivo pratiti u kojoj mjeri će se informacije o građevinskoj aktivnosti odraziti na promet i cijene dionica građevinskih kompanija. Sljedeći tjedan ne očekuju se znatniji pomaci u likvidnosti na Zagrebačkoj burzi", zaključuje Vinko Jurić.

19. travanj 2024 23:58