22. rujan 2017.

Crobexi na putu tjednog dobitka, u fokusu Đuro Đaković

Na Zagrebačkoj se burzi u petak očekuje mirno trgovanje, dok su Crobex indeksi na putu prvog tjednog dobitka nakon tri tjedna pada, a u fokusu ulagača mogla bi biti dionica Đuro Đakovića jer glavna skupština odlučuje o dokapitalizaciji te tvrtke.

Svih 5 analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

>>>ZSE: Rast Crobexa tehnički odskok ili najava stabilizacije tržišta?

Crobex indeks jučer je ojačao 0,35 posto, na 1.827 bodova, a Crobex10 za 0,54 posto, na 1.087 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 4,1 milijun kuna, što je oko pola milijuna manje nego dan ranije.

Najlikvidnija dionica Đuro Đaković grupe

Niti jednom dionicom jučer nije ostvaren promet veći od milijun kuna, a najlikvidnija je s prometom od 746 tisuća kuna bila dionica Đuro Đaković grupe, kojoj je cijena pala za 2,4 posto, na 28,30 kuna.

Iz te su slavonskobrodske kompanije izvijestili su jučer da glavna skupština nije donijela odluku o prijedlogu o povećanju temeljnog kapitala, već su to odgodili za petak.

U medijima se špekulira kako u Vladi nema suglasnosti za dokapitalizaciju te tvrtke s 250 milijuna kuna, koju nudi tvrtka Crni čelik, jer bi zbog toga država izgubila većinski udjel u Đuro Đakoviću.

No, Jutarnji list danas piše kako iz Vlade poručuju da će dati suglasnost na tu odluku.

Stoga analitičari u anketi Hine kažu da će ta dionica i danas biti u fokusu.

S prometom od oko 600 tisuća kuna slijedila je jučer dionica HT-a, a poskupila je 0,5 posto, na 179 kuna.

Blagi rast cijene, za 0,1 posto, na 44,84 kune, zabilježila je dionica Valamar Riviere, uz promet od 560 tisuća kuna.

Od sastavnica indeksa najveći rast jučer su zabilježile dionice Dalekovoda, za 5,85 posto i IGH za 5,83 posto.

>>>ZSE: Crobexi prekinuli desetodnevni negativan niz

- Posebnih objava nije bilo niti za jednu kompaniju te je rast uglavnom reakcija na desetak dana klizanja cijena većine dionica. S druge strane, najveći pad ostvarili su Ingra, za 4,65 posto, nakon obavijesti o blokadi računa od strane jednog vjerovnika koji nije sudjelovao u predstečajnoj nagodbi, kaže Ante Obućina, broker u Podravskoj banci.

Na tjednoj su razini Crobex indeksi zasad u plusu oko 0,7 posto, pa bi ovo mogao biti njihov prvi tjedni rast nakon tri tjedna pada.

Crobexi su na putu tjednog dobitka, "unatoč nizu od desetak negativnih dana koji sa zaustavio ovaj tjedan, a koji je bio pomalo iznenađujući s obzirom na niz pozitivnih makroekonomskih pokazatelja. Ostaje za vidjeti da li je bila riječ o kratkoročnom efektu koji je izazvao veći ulagač prilikom izlaska s tržišta ili početak dužeg trenda", kaže Obućina.