Aktualno
StoryEditor

Crobexi ojačali, nadoknadili gubitke iz prethodnog tjedna

12. Kolovoz 2018.

Na Zagrebačkoj burzi prošloga su tjedna Crobex indeksi ojačali, nadoknadivši gubitke od prethodnoga tjedna, no uz upola manji promet jer nije bilo vijesti iz kompanija koje bi privukla pozornost ionako, zbog sezone ljetnih godišnjih odmora, malobrojnih investitora.

Crobex indeks prošloga je tjedna ojačao 0,75 posto, na 1.836 bodova, a Crobex10 za 0,9 posto, na 1.070 bodova, pa su tijekom tjedna dosegnuli najviše razine u dva mjeseca.

Među sektorskim indeksima najviše je porastao Crobexkonstrukt, za 4,7 posto, dok je najviše oslabio Crobexindustrija, za 0,6 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna 25,6 milijuna kuna, što je otprilike upola manje nego tjedan dana prije.

>>>ZSE: Rast Crobexa i prometa

Uz to, u blok transakcijama s tri dionice ostvareno je još nešto više od 30 milijuna kuna. Pritom je dionicom FTB Turizma ostvareno 21,5 milijuna kuna, po cijeni od 1.950 kuna, dionicom HT-a 5,9 milijuna kuna po cijeni od 155 kuna, te Zagrebačke banke 2,9 milijuna kuna, po cijeni od 62 kune.

„Protekli tjedan na Zagrebačkoj burzi bio je obilježen prometom slabijim nego tjedan prije, što možemo pripisati između ostaloga nedostatku značajnijih poslovnih vijesti koje bi potaknule živost i veće promete na burzi”, kaže Vinko Jurić, financijski analitičar u Zagrebačkoj banci.

Dodaje da je prosječno dnevno redovni promet na burzi iznosio oko 5 milijuna kuna, za razliku od tjedna prije kada je bio 10 milijuna kuna.

„U cijelome tjednu nije bilo niti jedne vijesti o ugovorenim novim poslovima kompanija sa burze, a od vijesti koje su između ostaloga utjecale na promet ili cijenu dionice jedino možemo izdvojiti vijest o pokretanju prijedloga za stečajni postupak Tehnike kojeg je 27. srpnja podnijela kompanija Zagorje-Tehnobeton”, navodi Jurić.

>>>Tehnika zatražila pokretanje predstečajnog postupka

Trgovanje dionicom Tehnike bilo je zbog toga obustavljeno u utorak popodne pa svega do kraja dana, a nastavljeno je u srijedu kada joj je cijena pala za gotovo 9 posto.

No, na tjednoj razini cijena dionice Tehnike porasla je u odnosu na tjedan ranije za 6,25 posto, na 34 kune. Njome je ostvareno oko 150 tisuća kuna prometa.

Najlikvidnija je bila dionica Valamar Riviere s više od 10 milijuna kuna redovnog prometa. Cijena joj je blago ojačala, za 0,25 posto, na 40,9 kuna.

Sijedi povlašteno izdanje Adrisa, s prometom od 4,3 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena skočila 3,7 posto, na 445 kuna, pa je među likvidnijim izdanjima bila i najveća dobitnica.

>>>Crobex u ovom tjednu porastao 2,4 posto

Po dobitku je prati dionica Zagrebačke banke, s rastom cijene za 3,4 posto, na 61 kunu, uz milijun kuna prometa,

Znatniji promet ostvaren je i dionicom HT-a, 2,76 milijuna kuna, uz rast cijene za 0,65 posto, na 156 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Arena Hospitality grupe, kojom je protrgovano 1,8 milijuna kuna. Po padu cijene za 3,16 posto, na 399 kuna, bila je najveća gubitnica među likvidnijim izdanjima.

Od ukupno 63 izdanja kojima se protekloga tjedna trgovalo, njih 34 ostvarilo je rast cijene u odnosu na tjedan ranije, 22 pad, a 7 nije zabilježilo promjenu cijene u odnosu na prethodni tjedan.

25. travanj 2024 10:48