18. veljača 2018.

Crobexi pali drugi tjedan zaredom, urušila se dionica Tehnike

Crobexi su protekloga tjedna ponovno oslabili, drugi tjedan zaredom, pri čemu se po gubitku za više od 40 posto izdvaja dionica Tehnike, dok će idućega tjedna smjer kretanja indeksa odrediti objava financijskih rezultata kompanija.

Crobex indeks prošloga je tjedna pao 0,48 posto, na 1.855 bodova, a Crobex10 za 0,76 posto, na 1.073 boda.

Među sektorskim indeksima najviše je pao Crobexkonstrukt, za gotovo 4 posto, dok je najviše ojačala Crobexindustrija, za 0,66 posto.

Redovni promet iznosio je 35 milijuna kuna, što je otprilike 15 milijuna manje nego tjedan ranije. Uz to, u blok prometu dionicom HT-a ostvareno je još 2,5 milijuna kuna, po cijeni dionice od 167,5 kuna.

"Tjedan je između ostaloga bio obilježen objavom financijskih rezultata pojedinih kompanija za četvrto tromjesečje i cijelu 2017. godinu, pa je tako obujam trgovanja i kretanje pojedinih dionica bilo determinirano objavom financijskih izvještaja", kaže Vinko Jurić, financijski analitičar u Zagrebačkoj banci.

U očekivanju poslovnih rezultata HT-a

Najlikvidnija je bila dionica HT-a, s prometom od 5,8 milijuna kuna, a cijena joj se spustila 1,2 posto, na 165 kuna.

Ta kompanija najavila je objavu poslovnih rezultata za prošlu godinu za 21. veljače, a tada obično objavljuje i prijedlog o isplati dividende.

>>>HT otpušta oko 60 radnika, prosječna otpremina 230 tisuća kuna

S prometom od 3,3 milijuna kuna slijedilo je povlašteno izdanje Adrisa, uz pad cijene za 2,95 posto, na 428 kuna.

Znatniji promet ostvaren je i dionicom Arena Hospitality Grupe, 2,5 milijuna kuna, uz rast cijene za 0,23 posto na 443 kune.

Dionicom Podravke, pak, protrgovano je 2,45 milijuna kuna, uz rast njezine cijene za 1,15 posto, na 264 kune.

Dionica Tehnike pala za 43 posto

Od važnijih vijesti Jurić ističe Tehniku, koja je u srijedu izvijestila o gubitku u prošloj godini od 142 milijuna kuna, navevši kao osnovne razloge nedovoljnu popunjenost kapaciteta, smanjenje marži i interne probleme i slabosti same kompanije.

"Dionica Tehnike u srijedu nakon objave pala je za 30 posto, a u petak je dio trgovinskog dana bilo i obustavljeno trgovanje zbog podnošenja prijedloga za otvaranje stečajnog postupka od strane građevinske kompanije Zagorje Tehnobeton", navodi Jurić.

Tehnika je, pak, objavila da ima saznanja da je Zagorje Tehnobeton, s kojim vodi prvostupanjski sudski postupak u vezi utvrđenja visine međusobnih potraživanja i protupotraživanja, podnijelo "neosnovan prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad Tehnikom".

Dionica Tehnike bila je najveća tjedna gubitnica, s padom cijene za 43 posto, na 105 kuna, uz 1,7 milijuna kuna prometa.

>>>Tehnika gradi skladišta za Carlsberg u Koprivnici

Znatnije gubitke pretrpjele su i dionice Belja, za 14,8 posto, na 2,3 kune, te Đuro Đaković grupe, za 7,95 posto, na 16,2 kune.

Istodobno su među likvidnijima izdanjima najviše poskupile dionice Ine, za 6,7 posto, na 3.200 kuna, te FTB Turizma, za 6,9 posto, na 2.020 kuna.

Od 76 izdanja kojima se protekloga tjedna trgovalo, njih 39 zabilježilo je pad cijene, 26 rast, a 11 stagnaciju.

"Sljedeći tjedan možemo očekivati daljnje objave rezultata kompanija za četvrto tromjesečje i cijelu 2017. godinu, pa ostaje za vidjeti kako će se njihovi rezultati odraziti na obujam i kretanje cijena dionica", zaključuje Jurić.