21. veljača 2018.

Crobexi pali, moguća nestabilnost cijelog tržišta

Na Zagrebačkoj burzi u srijedu prijepodne Crobexi su pali, pri čemu se najviše trguje dionicom HT-a, dok je dionicama kompanija iz sastava Agrokora obustavljeno trgovanje dok se ne razjasni koje su posljedice ostavke izvanrednog povjerenika na postupak izvanredne uprave.

Crobex indeks bio je oko 10,30 sati u minusu oko 0,4 posto, na 1.847 bodova, a Crobex10 za 0,5 posto, na 1.068 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je otprilike 1,7 milijuna kuna.

Najlikvidnija je bila dionica HT-a, s prometom od oko milijun kuna, pri čemu joj je cijena pala 0,9 posto, na 166 kuna.

>>>Zagrebačka burza obustavila trgovanje dionicama Agrokorovih kompanija do raspleta krize

HT je jutros izvijestio o neto dobiti za 2017. od 863 milijuna kuna, što je za 7,5 posto manje nego godinu ranije.

Uprava i Nadzorni odbor glavnoj skupštini predložili su raspodjelu dividende od 6 kuna po dionici, koja će se isplatiti iz neto dobiti 2017. godine, što daje ukupan iznos za isplatu dividende od 490 milijuna kuna. Predložena dividenda ista je kao i za prethodne dvije godine.

>>>Prihodi HT-a lani porasli 11 posto, neto dobit pala 7,5 posto

Po likvidnosti slijedi dionica Valamar Rivijere, s prometom od oko 200.000 kuna, a cijena joj je pala 0,2 posto, na 41,40 kuna.

Među najlikvidnijim izdanjima pala je i cijena dionice Končar Elektroindustrije, za 2 posto, na 705 kuna, dok je među najvećim dobitnicama dionica Tehnike, s rastom cijene za više od 9 posto, na 118 kuna.

Obustavljeno trgovanje dionicama Agrokorovih kompanija

Zagrebačka burza jutros je prije otvaranja obustavila trgovanje dionicama kompanija iz sastava Agrokora, i to dok izdavatelji ne potvrde odnosno opovrgnu informacije o ostavci izvanrednog povjerenika te obavijeste javnost o posljedicama njegove ostavke na postupak izvanredne uprave.

>>>Predsjednica: Agrokor je iscrpio Vladu, svi se bavimo gašenjem požara

Trgovanje je obustavljeno dionicama Zvijezde, Leda, Jamnice, Žitnjaka, PIK Vinkovaca i Vupika.

Iz Agrokora su u srijedu potvrdili da je izvanredni povjerenik Ante Ramljak podnio neopozivu ostavku predsjedniku Vlade.

"Zajedno sa suradnicima i zaposlenicima Agrokora stabilizirao sam poslovanje, očuvali smo zaposlenost, spriječili propast dobavljača i stvorili preduvjete da sada vjerovnici mogu i trebaju ispregovarati nagodbu do kraja. Nažalost, neizvjesnost koja je bila stvorena vezano uz moj ostanak na mjestu izvanrednog povjerenika snažno radi protiv ovog procesa. Neopozivu ostavku na mjesto izvanrednog povjerenika dajem kako ne bih osobno postao prepreka postizanju nagodbe", objasnio je Ramljak razlog podnošenja ostavke.

>>>Ramljak: Ostavka je neopoziva, ne želim postati prepreka u postizanju nagodbe

Analitičari su danas očekivali nestabilnosti na Zagrebačkoj burzi, s obzirom na novu krizu u Agrokoru.

"Očekujem nestabilnost cijena dionica kompanija iz sastava Agrokora, a bude li nekakvih potresa u Vladi, moguća je i nestabilnost cijelog tržišta. Nestabilnosti u političkom i gospodarskom životu uvijek štete tržištu dionica", kazao je Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.