31. ožujak 2018.

Crodux: Izlijevanje benzina prilikom testiranja produktovoda nije zagadilo vodu u Slavonskom Brodu

Tvrtka Crodux ustvrdila je u subotu da se zagađenje vode u Slavonskom Brodu ne može dovoditi u vezu s izlijevanjem oko 150 do 200  litara benzina prilikom testiranja produktovoda, jer se taj ekološki incident dogodio na lokaciji Slobodnica, koja je 2,8 do 5 kilometara udaljena od vodocrpilišta.

"Dana 28. ožujka 2018. godine, prilikom testiranja produktovoda, došlo je do istjecanja manje količine oko 150 do 200 litara benzina te se odmah pristupilo propisanoj sanaciji, kako bi se spriječila mogućnost zapaljenja. Incident se dogodio na lokaciji Slobodnica, 2.8 - 5 km udaljenom od vodocrpilišta te  se zagađenje vode u Slavonskom Brodu ne može dovoditi u vezu s izlijevanjem te količine benzina", navodi u priopćenju Crodux.

>>> Čermaku odobrena objava ponude za preuzimanje Tankerkomerca

Ta je tvrtka najavila da provodi i dalje  sve propisane aktivnosti u vezi sanacije.

Stanovnici Slavonskog Broda i okolnih općina koje se opskrbljuju sa slavonskobrodskog vodocrpilišta ostali su u subotu bez pitke vode, jer je utvrđeno da je voda onečišćena ugljikovodicima i ne može se koristiti niti nakon prokuhavanja. Gradonačelnik Mirko Duspara onečišćenje vode povezuje s ekološkim incidentom koji se dogodio u srijedu kada je tijekom tlačnog ispitivanja dijela produktovoda od rafinerije u Bosanskom Brodu do Slobodnice došlo je do istjecanja naftnih derivata.

Ispitivanje je provodila tvrtka Crodux d.o.o. radi moguće prenamjene u plinovod kojim bi se opskrbljivala rafinerija u Bosanskom Brodu.