Aktualno
StoryEditor

CROračun: Gradovi Pula, Buzet i Vukovar najviše su subvencionirali poduzetništvo

31. Kolovoz 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Prema podacima Ministarstva financija, prošle godine gradovi i općine u RH izdvojile su 135 milijuna kuna za subvencije poduzetnicima izvan javnog sektora. Grad Pula je najbolji od svih gradova, za poduzetništvo izdvaja čak 156,14 kuna po glavi stanovnika. U top 5 gradova slijede Buzet, Vukovar, Vis i Novalja.

Podaci su to Ministarstva financija, temeljenih na ostvarenju proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (JLPRS), a koji su sublimirani u aplikaciji CROračun. Naime, CROračun integrira podatke iz različitih izvora (Ministarstvo financija, FINA, DZS, HZMO, HZZ), grupira ih u teme (Proračun, Poduzetništvo, Turizam, Stanovništvo i zaposlenost) i agregira ih na razinu - grad, općina ili županija.

- Aplikacija je vrlo jednostavna - omogućava odabir teme (u ovom slučaju Proračun), odabir pozicije (u ovom slučaju Subvencije poduzetnicima izvan javnog sektora), odabir razine (u ovom slučaju Grad) te odabir kriterija za rangiranje (u ovom slučaju "per capita"), kaže članica uprave tvrtke Coin d.o.o. Lorena Gambin Veljović. Riječ je o tvrtki koja razvija brend "dataSimplified", odnosno dostavlja cloud rješenja, koja su dostupna putem pretplate.

[caption id="attachment_290903" align="aligncenter" width="1013"] Izvor: Coin d.o.o.[/caption]

- Cilj je omogućiti korisnicima da se usporede s drugima, saznaju kako kotiraju u odnosu na druge slične gradove, ulažu li više ili manje u određene projekte, da razviju kompetitivnost i produktivnost. Osim toga, stvaramo mogućnost gradovima i županijama da pruže građanima informacije koje su građanima važne - vizualizaciju proračuna svog grada, vizualizaciju kretanja gospodarskih pokazatelja, turističkih pokazatelja, zaposlenosti i nezaposlenosti, i slično (aplikacija PROračun i aplikacija Otvoreni grad), pojašnjava Gambin Veljović.
Dakle, prema statističkim podacima Ministarstva financija, koji su dostupni na Coinovim platformama, gradovi Pula, Buzet, Vukovar, Vis i Novalja najviše su novca "spustili" poduzetništvu, u rasponu od nekih 156 do 108 kuna po glavi stanovnika. Zanimljiv detalj ovog sustava je i interaktivna karta Hrvatske, koja također donosi relevantne podatke, poput podataka o subvencijama JLS-a, poduzetnicima.
23. travanj 2024 14:11