07. prosinac 2017.

Crowdfunding za ‘Crnu knjigu‘ trošenja javnog novca

Udruga poreznih obveznika Lipa izvijestila je u četvrtak da pokreće kampanju prikupljanja sredstava za provedbu novog projekta pod nazivom "Crna knjiga trošenja javnog novca", čiji je cilj evidentirati i dokumentirati slučajeve netransparentnog i neefikasnog trošenja novca poreznih obveznika.

>>>Lipa poziva na potpisivanje peticije protiv novih poreza

Kampanja prikupljanja sredstava  (crowdfunding) kreće od 7. prosinca, a trajat će do 28. prosinca ove godine, dok se početak provedbe projekta očekuje u prvom kvartalu 2018. godine. Kako se navodi u priopćenju, nakon godinu dana, prikupljene i obrađene podatke Udruga će objaviti u obliku "Crne knjige", koju će svaki donator dobiti na poklon.

Izrada web stranice

Svaka lipa donirana projektu bit će utrošena na izradu web stranice s bazom podataka i angažiranje stručnog tima koji će istraživati netransparentno trošenje javnih sredstava te provjeravati sve slučajeve koje dojave hrvatski građani.

>>>Ukrajina usvaja blockchain za praćenje svake transakcije u javnoj administraciji

Taj zajednički projekt građana i udruge Lipa, navodi se, sadržavat će  popis i opis slučajeva u kojima se javni novac trošio netransparentno, nepotrebno i/ili nezakonito poput dvostrukog bojanja istog tunela, nabavki novih limuzina za prekobrojne državne agencije, kupovine burobrana koji ne služe ničem ili izgradnje prilaznih cesta do djedovine hrvatskih političara.

>>>Blockchain, rudari i kreatori: Mali rječnik kriptovaluta

Napominje se da će "Crna knjiga" uključivati izradu web stranice i baze podataka te sugestije državi gdje bi mogla uštedjeti, a da se ne naruši kvaliteta javnih servisa.