Aktualno
StoryEditor

Crvena palmina pipa proglašena ‘globalnom prijetnjom‘

01. Travanj 2017.

Ministri poljoprivrede zemalja članica Ujedinjenih naroda dogovorili su plan suzbijanja crvene palmine pipe, agresivnog nametnika koji napada i uništava palme, nakon što se taj insekt proširio na više od 60 zemalja svijeta, priopćili su u petak stručnjaci, upozorivši kako je riječ o "globalnoj prijetnji".

Strategija predviđa intenzivnije uključivanje poljoprivrednika u suzbijanje tog invazivnog štetnika, napredniji sustav nadzora širenja biljnog nametnika ocijenjenog ozbiljnom globalnom prijetnjom, te prijedlog zabrane uvoza palmi promjera većeg od šest centimetara iz zahvaćenih zemalja.

Poljoprivrednici su u nekim zemljama već uveli sistem upozoravanja i obavještavanja putem grupa preko aplikacija na pametnim telefonima, priopćila je UN-ova Agencija za hranu i poljoprivredu (FAO).

"Crvena palmina pipa postala je globalna prijetnja čije suzbijanje zahtijeva globalnu strategiju", kazao je čelnik FAO-a Jose Graziano da Silva.

Rapidno širenje

Nametnik, koji nema prirodnih neprijatelja, u protekla se tri desetljeća rapidno proširio Bliskim istokom i Sjevernom Afrikom, uzrokujući gospodarske gubitke mjerene u milijunima dolara godišnje.

Broj zahvaćenih zemalja dosad je premašio 60, od Kariba do južne Europe, upozorava nadalje FAO, koji je ranije ovaj tjedan u Rimu bio domaćinom sastanka na kojemu su se okupili znanstvenici, stručnjaci za kontrolu širenja biljnih nametnika, te predstavnici poljoprivrednika i državni dužnosnici.

Odrasla ženka crvene palmine pipe liježe 200-300 jajašaca, iz kojih se razvijaju larve koje prodiru duboko u tkivo drveta, uništavajući ga iznutra.

Napada 40 vrsta palmi, a najviše kokosovu palmu, datulju te Kanarsku datulju, simbol Kanarskih otoka.

26. travanj 2024 19:57