Aktualno
StoryEditor

Čudo zvano beskontaktno plaćanje napokon stiglo i u Ameriku

08. Siječanj 2019.

S golemim zakašnjenjem, jedno od najvećih tržišta na svijetu za novu godinu poklonilo si je upotrebu tehnologije odavno uvriježene u većini razvijenih, ali i nemalom broju nerazvijenih zemalja. Čudo zvano beskontaktno plaćanje stiglo je u Ameriku, javlja Financial Times, premda je jedno Ujedinjeno Kraljevstvo, primjerice, implementaciju ove Amerikancima dosad neuhvatljive inovacije započelo prije desetak godina.

U međuvremenu su i tržišta poput hrvatskog počela koristiti ovaj maksimalno pojednostavljeni sustav plaćanja u maloprodaji, no SAD će blagodati tek početi osjećati tijekom ove godine, barem u opipljivijem rasponu. Prošle godine, podsjeća Financial Times, američki su potrošači odradili 6,6 bilijuna dolara transakcija preko različitih kartica, što je osam posto više nego godinu ranije, no ta bi brojka mogla biti i veća da se koriste najnovije tehnologije u plaćanju. Iskustva drugih tržišta pokazala su rast kartičnih transakcija nakon uvođenja beskontaktnog plaćanja (prema AT Kearneyu između 20 i 30 posto po kartici na razvijenim tržištima), od čega najviše profitira onaj koji se prvi dokopa ‘vrha novčanika‘ (ta kartica se onda obično koristi za sva ili većinu plaćanja i to je obično beskontaktna kartica).

Razloge američkog zaostajanja treba tražiti u veličini i kompleksnosti tržišta, smatraju analitičari. Iako je upravo Amerika majka kartične industrije, na njenom tržištu postoji velik broj različitih ponuđača financijskih usluga i različitih sustava plaćanja, što komplicira uvođenje novih oblika plaćanja.  Ipak, nakon velikog zaostajanja i plahog početka, primjena beskontaktnog plaćanja dobila je zamah, pogotovo nakon što je JPMorgan Chase najavio prebacivanje svih korisnika kartica na beskontaktne do kraja ove godine, a njujorški ‘ZET‘ (Metropolitan Transit Authority) najavio instaliranje beskontaktnih terminala tijekom ove godine.

02. svibanj 2024 04:57