Aktualno
StoryEditor

‘Čudovišna ptica‘ - pronađeni fosilni ostaci pingvina veličine čovjeka

14. Prosinac 2017.

Fosilni ostaci pingvina veličine čovjeka otkriveni su na Novom Zelandu, priopćio je u srijedu novozelandski nacionalni muzej Te Papa, a to će otkriće promijeniti razmišljanje znanstvenika o evoluciji ptica. Fosil je nađen u stijeni za koju se procjenjuje da je stara između 55 i 60 milijuna godina na plaži Južnog otoka.

Alan Tennyson, istraživač i kustos novozelandskog muzeja Te Papa u Wellingtonu, otkrio je prvi dio kostura 2004. Međutim, izvlačenje kostiju, koje formiraju nepotpuni kostur, iz stijene moralo je pričekati do 2015. godine kada je postala dostupna tehnologija za to.

>>>Otkriven izuzetan fosil s ‘najstarijim okom’

Na temelju veličine kostiju znanstvenici procjenjuju da je pingvin bio visok 165 centimetara, što je prosječna visina čovjeka, i da je imao 100 kilograma. Današnji najveći pingvin, carski pingvin, visok je 110 centimetara i težak 23 kilograma.

Tennyson je rekao za Radio NZ da taj fosil ima ogromnu globalnu važnost budući da dolazi iz razdoblja nakon što su izumrli dinosauri i pokazuje da su divovski pingvini bili među prvima koji su se razvili.

>>>Peru: Otkriven devonski fosil morskog psa star 400 milijuna godina

- To dosad nije bilo poznato, rekao je Tennyson.

Nova vrsta nazvana je Kumimanu biceae - "Kumimanu" znači "čudovišna ptica" na maorskom jeziku, a "biceae" je u čast Beatrice Tennyson, poznatoj kao "Bice", majci Tennysona, glavnog istraživača.

Taj projekt, u koji su bili uključeni znanstvenici iz Novog Zelanda i Njemačke, objavljen je u online časopisu Nature Communications.

07. svibanj 2024 16:08