Aktualno
StoryEditor

Čulo za Lider: Ulaganjem u ljude razvijamo poslovanje

26. Prosinac 2018.

Svatko tko kaže kako godine nisu važne i da kalendarska godina nije velika promjena u odnosu na vremenski niz koji je spaja s godinom prije, može imati pravo u subjektivnom doživljaju. Objektivno, nama u biznisu godine su itekako važne – one obilježavaju naš tijek postojanja i stvaranja.

Pošta ovih dana ispraća 2018. s isplatom božićnica koje su čak 150 posto veće od planiranih. Ne zato što smo loše planirali, nego zato što nam se otvorila mogućnost da nagradimo radnike većim iznosom. Na sreću svih naših 10 tisuća zaposlenika. Ispraćamo godinu koja je prema nama bila dobra, a trudili smo se i mi biti dobri prema njoj.

>>>Ivan Čulo: Prodali smo evoTV radi fokusa na paketni biznis

Ulagali smo vrijeme, znanje i novac u naš potencijal kako bi nam godina koja slijedi bila još bolja.

Hrvatska pošta je i prošlu godinu ispratila uspješno: uložila je više od 570 milijuna kuna u hrvatsko gospodarstvo, imala je dobit od 70,4 milijuna kuna, a EBIT i EBIDTA bilježili su znatan rast. Ova će godina završiti još i bolje.

HP-ov zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond

Ulaganja u dostavna vozila, sortirne strojeve i logističke kapacitete velik su iskorak napravljen u zadnje dvije godine sukladno sa Strategijom Pošta2022. te se počelo uvelike investirati i u ključnu snagu svake tvrtke – ljude. Naši radnici već godinama usvajaju nova znanja, a da to ne bi ostalo većinom na operativnoj razini, zadnju godinu aktivna je Akademija Hrvatske pošte. U cilju internog širenja znanja o svim procesima našeg spektra poslovanja – od temeljnog poštanskog posla do ‘mekih‘ vještina – svi voditelji u osam modula uče i polažu ispite radi certificiranja. Cilj je da u Hrvatskoj pošti steknu širok raspon znanja o poslovanju tvrtke, o povezanosti svih radnih i poslovnih procesa. Na Akademiji uče od svojih kolega, eksperata u svojim područjima. Akademija će uspješno nastaviti rad i u 2019., baš kao i Zaklada ‘Vaša pošta‘.

Osim što su rasle plaće i isplaćene božićnice 150% veće od plana, mnogo se ulaže u edukaciju deset tisuća zaposlenika, ističe Čulo.

Zaklada je osnovana s općekorisnom i dobrotvornom svrhom pružanja novčanih potpora djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi tako što se za vrijeme štićenikova boravka u domu na njegovo ime uplaćuje polica životnog osiguranja. Iznos s police isplaćuje se štićeniku u obliku rente u trenutku napuštanja doma i početka samostalnog života. Od osnutka Zaklade policama životnog osiguranja zbrinuto je više od 400 djece, a svojim prilozima uključuju se i radnici Hrvatske pošte. Zaklada je nastala kao projekt pokrenut 2009. te će upravo iduće godine proslaviti desetu obljetnicu djelovanja.

>>>Hrvatska pošta: Na Žutom kliku proizvode prodaje dvadesetak OPG-ova

Osim odgovornosti prema zajednici, drago mi je što mogu istaknuti kako ćemo biti odgovorni i prema svim našim kolegama. Briga za radnike iznimno je važan dio razvojne Strategije Pošta2022. Radnici u Hrvatskoj pošti ostvaruju niz pogodnosti, među kojima ističem prošle godine osnovan zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond preko kojeg Hrvatska pošta nagrađuje radnike u skladu s njihovim radnim učinkom. Takvim načinom nagrađivanja Hrvatska pošta kao društveno odgovoran poslodavac poboljšava socijalnu sigurnost radnika, ali i nagrađuje lojalnost tvrtki.

Preseljenje sortirnice iz Zagreba

Štednja u dobrovoljnom mirovinskom fondu ima dugoročne učinke – radnici koji štede u trećem stupu mirovinskog osiguranja trebali bi imati, ovisno o uplatama, i veću mirovinu. Ove je godine iznos uplate u dobrovoljni mirovinski fond bio 13 milijuna kuna. S obzirom na izvrsne poslovne rezultate posljednjih godina Hrvatska pošta je, osim što je pokrenula veliki investicijski ciklus, povećala plaće radnicima na operativnim radnim mjestima. Tako je, primjerice, plaća poštara za opću dostavu u protekle dvije godine povećana gotovo 20 posto. Troškovi zaposlenih po svim osnovama u 2018. veći su za oko 90 milijuna kuna u odnosu na 2016., a istodobno je broj zaposlenika rastao za tri posto. Upravo je društveno odgovorno poslovanje jedna od dviju glavnih filozofija naše Strategije. Druga je filozofija digitalizacija. U proteklih godinu dana i na tom smo području imali prilično velik pomak. Pokrenuto je i razvijeno niz projekata ključnih za modernizaciju poslovanja: od internetske trgovine Žuti klik, suradnje sa sudovima uz pomoć aplikacije ePošta, čiji je razvoj nastavljen, aplikacije Digitalni poštar, projekta digitalizacije uredskog poslovanja pa sve do razvoja potpuno novog operativnog sustava. Nakon svega ukratko nabrojenog, u 2019. čeka nas još mnogo toga. Ulagat ćemo u naše paketno poslovanje, nabaviti električna vozila za dostavu pošiljaka, preseliti naše najveće sortirne kapacitete iz centra Zagreba u novi sortirni centar na ulazu u Veliku Goricu, investiciju vrijednu 50 milijuna eura. Uza sada već dobro uigrane sortirne točke u Dalmaciji i Slavoniji, drago mi je što mogu najaviti početak gradnje nove sortirnice u Kukuljanovu pokraj Rijeke. Također, nastavljamo razvoj digitalnih rješenja, kao i naše ključne snage – ljudi. Ulaganje u ljude bit će sve veće jer upravo razvoj ljudi razvija i poslovanje. Sve što ćemo raditi, bit će u skladu s našom misijom: Hrvatska pošta – građanima na usluzi.

19. travanj 2024 23:27