Aktualno
StoryEditor

Čuvaj se senjske kune: Pronašli smo najjaču kunu na svijetu. Znate li vi za još jaču?

27. Kolovoz 2019.

Na senjskoj obali, u mjenjačnici uz autobusni kolodvor, u ulici dr. Franje Tuđmana, zbunjeni turisti gledaju u nevjerici tečajnu listu, izlaze pa opet ulaze, zbrajaju, množe, dijele, oduzimaju. Pa ipak ulaze.

Burovito veče, subota, smjena gostiju, duga kolona vuče se kroz grad, gusjenica automobila gotovo stoji. Treba se još nešto pojesti i popiti prije odlaska kući, i kupiti još koju kunu, jer, eto, Hrvatska još nije u eurozoni i sve se plaća u kunama. Banke zatvorene, radi još samo mjenjačnica Auro domus, uz glavnu cestu. Osim poljske i češke obitelji, sramežljivo negoduju i dva mlada Slovenca sa naprtnjačama na leđima, koji tek putuju na jug.

Odmah shvatim da je riječ o nepovoljnom tečaju, jer su turistička mjesta i lokalne mjenjačnice nadaleko poznate po tečajevima prema kojima prodaju kune i nad kojima se turisti, blago rečeno, zgražaju, ali ni u snu ne očekujem tečaj koji ću u slijedećih nekoliko trenutaka zateći.

Ulazim u mjenjačnicu i pitam pošto mijenjaju euro za kunu, na što mi mlada službenica, gotovo uz ispriku odgovara - šest i po!

- Šest i po čega? - pitam u nevjerici.

- Pa za jedan euro možete dobiti šest i pol kuna, odnosno, ako mijenjate sto eura za to ćete dobiti šestopedeset kuna - odgovara.

Iako mjenjačnice mogu same određivati tečaj po kojem će prodavati i kupovati devize ne vjerujem što čujem, pa pogledam tečajnu listu i zamolim mogu li to fotografirati, jer je, čini mi se, ovo rekordno nizak tečaj eura, koji sam dosada vidjela. Odnosno, kuna je u Senju, dok se ne pojavi neki drugi rekordni rezultat, uvjerljivo najjača!

Inače, Auro domus je, kako na njihovim službenim stranicama piše, novčarska institucija koja u više od 160 poslovnica u Hrvatskoj nudi usluge otkupa zlata i srebra, prodaje investicijskog zlata i zlatnog nakita te mjenjačke usluge. Istoga dana, 24. kolovoza, kada je u Senju tečaj bio ‘šest i po‘, prema službenom tečaju HNB-a za 100 eura moglo se dobiti 736 kuna. Nazvali smo i Auro domus u Savskoj cesti u Zagrebu, gdje su nam rekli da se za sto eura u ponedjeljak, 26. kolovoza, moglo dobiti 730 kuna, a službenica je rekla da je isti tečaj bio i u subotu, 24. kolovoza, kad se u Senju euro prodavao po "šest i po". Senjsku poslovnicu dobili smo tek nakon upornih poziva kada nam je ljubazna službenica potvrdila da se i jučer, 26. kolovoza, za jedan euro moglo dobiti 6,5 kuna, ali, ako prodajemo više od 800 eura, tečaj je povoljniji i iznosi, znatno više - 7,00 kuna!

Što bi za tečaj u Senju rekli izvoznici i kako bi se on odrazio na cjelokupno gospodarstvo, da je kojim slučajem službeni, tema je za jednu dublju i obuhvatniju analizu.

Ali pitanje koje sada postavljamo je - gdje je kuna najjača? Jeste li igdje zamijetili niži otkupni tečaj eura, odnosno, dobije li se negdje u Hrvatskoj za euro manje od 6,5 kuna, tj. vrijedi li hrvatska kuna igdje više nego u Senju? Javite nam treba li se čuvati samo senjske kune?

19. travanj 2024 11:37