27. lipanj 2017.

Dalić: Ekonomski podaci pokazuju važnost političke stabilnost

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić danas je, na Poslovnom forumu Zagreb 2017. koji se u organizaciji Udruge bosanskih Hrvata Prsten održava u Hrvaskoj gospodarskoj komori, upozorila da se iza solidnih podataka o gospodarskom oporavku Hrvatske kriju i neke druge informacije koje upozoravaju da su druge usporedive zemlje posljednje godine iskoristile produktivnije.

>>> Burilović: BiH među tri najvažnija izvozna tržišta

-  Realan rast BDP-a od 3 posto u prošlog godini nastavljen je od 3,4 u prvom kvartalu, izvoz raste, trgovina, turistička sezona bit će jedna od najboljih. Ali ovi podaci kriju i upozorenje da se rast događa dok stagnira zaposlenost, a Rumunjska nas je sustigla u per capita dohotku mjereno paritetom kupovne moći. Ti relativni pokazatelji nas poučavaju da su proteklih godina drugi bili brži od nas i koristili vrijeme produktivnije. Zato upozorenja koja se kriju iza pozitivnih trendova pokazuju da nema razloga za samozadovoljstvo, već upozoravaju na priliku da nadoknadimo propušteno. Tu priliku ne smijemo propustiti, da postavimo Hrvatsku na putanju moderne i prosperitetne države u kojoj naša djeca ostaju jer to žele, a ne zato jer nemaju drugog izbora. Ovi rudimentarni ekonomski podaci pokazuju ogromnu važnost očuvanja političke stabilnosti, važnost da se radi dobrobiti države prijeđu prethodno definirane imaginarne granice – rekla je potpredsjednica Vlade.

Podsjetivši da su BDP i zaposlenost u 2016. godini još uvijek sedam posto manji nego 2007. godine, ministrica gospodarstva je istaknula važnost političke stabilnosti kao jamstva za podršku Hrvatima u Bosni i Hercegovini, ali i za usmjeravanje energije na današnje vrijeme.

>>> Prstenov poslovni forum Zagreb 2017.: Ciljevi i program

- Očuvanje države je najuspješnija obrana očuvanja našeg identiteta i naših vrijednosti. Svi oni koji pokušavaju energiju usmjeriti na pitanja koja ističu razlike u suštini žele produljiti izgubljenu dekadu koja nas je usporila u razvoju našeg društva i ostvarivanju onog mjesta koje u EU pripada Hrvatskoj - među razvijenim članicama sa prosperitetnim društvom. Međutim, ovi podaci o gospodarskom oporavku ipak ohrabruju jer osiguravaju priliku da ostvarimo cilj i da se reforme provedu dinamikom koju društvo može prihvatiti i savladati – rekla je Martina Dalić.

Potpredsjednica Vlade potom je iznijela sažetak reformi koje Vlada namjerava provesti u 2017. godini, a koje imaju zajednički cilj poboljšati uvjete i smanjiti trošak poslovanja. Istaknula je objedinjavanje inspekcija, reformu plaća i nagrađivanja u državnoj upravi, pripremu Zakona o poticaju istraživanja i razvoja za industrije koje u velikoj mjeri ovise o vlastitom ulaganju u istraživanje i razvoj tehnologija, izmjenu paketa zakona o mirovinskom sustavu koja će obeshrabriti prijevremeno umirovljenje, te reformu školstva i sustava obrazovanja.

- Reforma školskog sustava mora doprinijeti očuvanju identiteta i stjecanju znanja i vještina koja će omogućiti djeci da se za 15 ili 25 godina natječu na tržištu rada, kad će dominirati zanimanja kojih danas ni nema. Također, mora i uskladiti strukovno obrazovanje s aktualnim tržištem rada. Sve reforme imaju cilj smanjiti trošak poslovanja i olakšati uvjete poslovanja svim poduzetnicima da se stvori dinamičnije gospodarstvo koje će se moći suočiti s izazovima vremena koji dolaze i biti temelj razvoja društva. Pritom, treba polako i uporno raditi na razgradnji nekih rekla bih socialističkih strahova koji još opterećuju hrvatsko društvo. Zato je važno pričati uspješne priče – rekla je Dalić, dodavši da su primjer baš priče o razvoju i očuvanju poslovanja pripadnika Udruge Prsten.

Razvijanje gospodarskih odnosa s BIH

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić pohvalio je što je Prsten na konferenciji  pružio priliku poduzetnicima i znanstvenicima da razmjene ideje i diskutiraju. A ministar uprave Lovro Kuščević najavio je da će u idućih desetak dana biti održana zajednička sjednica Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH, dodavši da će hrvatska Vlada pomoći Hrvatima u BiH da ostvare sva demokratska prava koja imaju kao konstitutivni narod susjedne države. Još je i najavio daljnje povećanje elektronskih usluga državne uprave za građane i poduzetnike, te razvoj sustava e-Poslovanje.

>>> Prsten: 27. lipnja forum o stvaranju poticajnog poslovnog okruženja između Hrvatske i BiH

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović podsjetio je na razvijene gospodarske odnose Hrvatske i BiH.

- U gotovo pola naših županija BiH spada u prva tri najvažnija izvozna tržišta. Prošle je godine, prema podatcima HNB-a, iznos izravnih kumulativnih ulaganja, gledano od 1993., u Bosnu i Hercegovinu premašio je milijardu eura. Polovica od toga realizirana je zadnjih 6 godina što pokazuje ne samo da se odnos intenzivirao, već da raste i ulagačko povjerenje - rekao je Burilović.

Predsjednik Udruge bosanskih Hrvata Prsten Mijo Marić objasnio je da se ta udruga doživljava kao most između dvije države i između jednog naroda koji živi u te dvije države. Kao cilj Poslovnog foruma istaknuo je promjenu postojećeg stanja.

- U Prstenu smo svjesni da se možemo žaliti na postojeće stanje i mijenjati postojeće stanje. Ako se žalimo, možemo tražiti krivca u drugima i tražiti milosrđe, a nama milosrđe nije dovoljno, jer vjerujemo da imamo potencijal i da ga možemo izraziti. Ideja nam je pratiti to što smo zaključili i želimo ovaj događaj pretvoriti u tradicionalan događaj na kojem ćemo provjeriti jesu li naši zaključci imali smisla, odnosno jesu li zaživjeli – kazao je Marić.

Marko Jurčić, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović prenio je prisutnima pozdrave i podršku predsjednice.