Aktualno
StoryEditor

Dalić i Pavić razgovarali s iranskim ministrom Rabieijem o obnovi gospodarskih veza

26. Lipanj 2017.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić i ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić sastali su se u ponedjeljak s iranskim ministrom rada i socijalnoga sustava Alijem Rabieijem, pri čemu je istaknuta važnost obnove gospodarskih veza Hrvatske i Irana, priopćeno je iz Vlade.

Sugovornici su ukazali na važnost obnove gospodarskih veza između Republike Hrvatske i Islamske Republike Iran s ciljem maksimalnog iskorištavanja potencijala i postizanja uzajamno korisnih rezultata, navodi se u priopćenju.

"Upravo su konkretni projekti hrvatskih i iranskih tvrtki pravi pokazatelj jačanja bilateralne gospodarske suradnje između naših dviju zemalja", rekla je potpredsjednica Dalić te izrazila uvjerenje kako će posjet iranskoga ministra, tijekom kojega će se održati gospodarski forum, pridonijeti boljem razumijevanju dviju država i gospodarstvenika.

Ministar Pavić upoznao je iranskog kolegu sa stanjem na tržištu rada i reformama u području mirovinskoga sustava. Posebno je naglasio aktivnosti Vlade i Ministarstva vezane uz gospodarski rast i razvoj kroz mjere za poticanje zapošljavanja, kaže se u priopćenju.

Ukupna robna razmjena Hrvatske i Irana u 2016. godini iznosila je 4,5 milijuna eura. Od toga je hrvatski izvoz u Iran iznosio oko četiri milijuna eura i povećan je za 20 posto u odnosu na 2015. godinu, dok je istodobno uvoz iz Irana iznosio 0,5 milijuna eura, što je u odnosu na godinu prije smanjenje za 19,2 posto.

Otvaranjem novog poglavlja u odnosima EU i Irana, nastavno na primjenu Zajedničkog sveobuhvatnog plana aktivnosti (Joint Comprenhensive  Plan of Action, JCPOA) od 16. siječnja 2016. godine, uslijedilo je ukidanje mjera ograničavanja prema Iranu čime je otvoreno golemo tržište za hrvatske tvrtke, zaključuje se u priopćenju Vlade.

25. travanj 2024 11:58