27. lipanj 2017.

Dalić o ostavci: Pomogla sam stvoriti zakon kojim je očuvano više od 50 tisuća radnih mjesta

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić izjavila je u utorak kako je tijekom proteklih mjeseci poduzela znatne napore pridonoseći donošenju zakona o izvanrednoj upravi u Agrokoru, koji je po njenoj ocjeni pridonio stabilizaciji poslovanja i očuvanju radnih mjesta.

"Tijekom proteklih mjeseci sam, za razliku od predsjednika SDP-a i njemu sličnih, utrošila svu svoju energiju i znanje pridonoseći stvaranju zakona o izvanrednoj upravi, koji je stvorio institucionalni okvir u kojem je očuvano više od 35 tisuća radnih mjesta u Hrvatskoj i više od 50 tisuća u regiji", kazala je Dalić.

>>> Maras: SDP će tražiti ostavku Dalić zbog laži da neće biti otpuštanja u Konzumu

Bio je to njezin odgovor na pitanje novinara na marginama skupa "Prstenov poslovni forum" u organizaciji Udruge bosanskih Hrvata ‘Prsten‘ i Hrvatske gospodarske komore, kako komentira zahtjev SDP-a za njenom ostavkom, jer je govorila da neće biti gubitka radnih mjesta u Agrokoru, a sada će ih ipak biti.

Kazala je da je Agrokoru prijetio stečaj, masovna otpuštanja i gašenje poslovanja u više od 50 tvrtki u Hrvatskoj, uz ocjenu da restrukturiranje između ostaloga znači efikasnije organiziranje poslovanja poduzeća koje čine taj sustav.

"Ako pritom dolazi do gubitaka pojedinačnih ranih mjesta, tada je zadaća uprave Agrokora da se prema tome odnosi na način koji je sukladan zakonu, koji je definiran kolektivnim ugovorima, ali znajući cijelo vrijeme da je najvažniji zadatak očuvati poslovanje i najveći broj zaposlenih u tom sustavu", rekla je Dalić

>>> Ledić najavio zatvaranje 80 do 100 trgovina Konzuma, otpuštanje dijela radnika

Na pitanje je li izričito tvrdila da gubitka radnih mjesta u Agrokoru neće biti, Dalić je kazala kako svi koje to zanima pregledaju sve njene izjave i intervjue.

"Preporučila bih da svi koje zanima što sam izričito tvrdila jednostavno pregledaju sve moje izjave, intervjue, mnoštvo informacija koje sam davala, objašnjavala i govorila", kazala je.

Ocijenila je kako je zakon o izvanrednoj upravi, zajedno s uspješnim provođenjem izvanredne uprave, stabilizirao poslovanje Agorkora, osigurao sposobnost sustava da funkcionira normalno tijekom sezone i na taj način stvorio temelje za uspješnu nagodbu koja će omogućiti, sigurna je Dalić, nastavak poslovanja poduzeća i grupacija unutar Agrokora.

>>> Dalić: Todorić nastavlja s iracionalnim ponašanjem

Istaknula je da restrukturiranje Agrokora neće pasti na teret poreznih obveznika te da ovih dana očekuje završetak prve faze cjelokupnog postupka izvanredne uprave.

U Budimpešti nisam bila u društvu Hernadia

Novinari su potpredsjednicu Dalić pitali i za objašnjenje situacije u kojoj se našla prošli tjedan, kada se u Budimpešti na potpisivanju memoranduma o dvosmjernom toku plina između Hrvatske i Mađarske "našla u društvu" predsjednika Uprave MOL-a Zoltana Hernadija, koji je na tjeralici, odnosno zašto je izostala njena reakcija.

"Ja se boravkom u Budimpešti nisam našla u društvu gospodina Hernadija, ja sam u Budimpešti bila u društvu mađarskog ministra vanjskih poslova, potpredsjednika Europske komisije, a cilj, svrha i smisao moga posjeta bilo je pridonijeti daljnjem razvoju dobrosusjedskih odnosa s Mađarskom i promovirati projekt dvosmjernog toka plina, koji je jedna od bitnih sastojnica i pretpostavki uspješne realizacije projekta LNG terminala na Krku", kazala je Dalić.

>>> Dalić: U idućim mjesecima očekuje se normalizacija poslovanja Konzuma

Izgradnja terminala na Krku, kako je kazala, ima svoj puni smisao samo ako plin koji će ulaziti kroz terminal ima i izlaznu točku prema zemljama srednje i istočne Europe, kako bi našao i osigurao svoje mjesto u jačanju energetske sigurnosti Europe i pridonio gospodarskom rastu Hrvatske.

"Delegaciju koja je bila s hrvatske strane činili su predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Janafa, HERE, a mađarsko je ministarstvo pozivalo svoje goste, koji su sudjelovali i sjedili u publici na press konferenciji, a meni su po isteku te konferencije rekli da je među prisutnima bio i Hernadi. Koga je mađarsko ministarstvo pozivalo, nije bio predmet usuglašavanja između dviju država niti je to bila posebno važna činjenica s obzirom na svrhu posjeta, a to je razvoj međudržavnih odnosa s Mađarskom", istaknula je Dalić.