06. studeni 2017.

Dalić: Pad cijena dionica reflektira ono što je Agrokoru učinio Ivica Todorić

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić na marginama 16. HBOR-ove Međunarodne konferencije o poticanju izvoza komentirala je kaznenu prijavu koju je protiv nje podnio Ivica Todorić, kao i trenutačne aktivnosti koje izvanredna uprava provodi u Koncernu.

- Ja sam ovdje svaki dan, radim svoj posao, s novinarima razgovaram gotovo svaki dan, tumačim ono što radim, tumačim sve aktivnosti koje je vlada poduzela kako bi spriječila i spasila hrvatsko gospodarstvo od posljedica propasti Agrokora koji je u propast odveo Ivica Todorić. Isto tako ovdje su svaki dan, rade i redovito primaju plaću radnici koje je Ivica Todorić doveo do ruba. Isto tako odvijaju se uredno sve poslovne aktivnosti u svim kompanijama kako bi se očuvala vrijednost za kreditore kojima je Ivica Todorić ostao dužan više od 40 milijardi kuna. Mislim da to govori sve, a što se tiče bilo kakvih prijava time će se baviti institucije koje se time moraju baviti, one će to ispitati i kao i u svim dosadašnjim slučajevima pokazat će se o kakvim se lažima i pomaknutosti od stvarnosti radi, kazala je Dalić po pitanju tužbe.

>>>Crobexi u minusu šesti dan, blago porasla dionica Leda

Dodala je i kako očekuje da će kao, član vlade koji je preuzeo odgovornost za razrješavanje problema, sve institucije obave svoj posao na najbolji način na koji mogu.

Pad cijena dionica

- Moje je razumijevanje kao ekonomista da pad cijena dionica reflektira upravo ono što je Agrokoru učinio Ivica Todorić dovevši kompaniju na rub stečaja. Mirovinski fondovi za koje se pretpostavlja da su imali u jednome dijelu neke od tih dionica pod svojim upravljanjem imaju ogroman portfelj. Je li eventualno došlo do gubitaka mirovinskih fondova, ja to ne znam, ali činjenica je da to sigurno ne može ugroziti i sigurnost mirovina iz drugoga stupa i uredno funkcioniranje mirovinskih fondova, komentirala je Dalić prošlotjedni pad cijena dionica Agrokorovih kompanija izlistanih na Zagrebačkoj burzi.

>>>Pavić: Mirovinski fondovi na vrijeme su se riješili dionica Agrokora, mirovine nisu ugrožene

Na upit je li bilo pogrešno dopustiti mirovincima ulaganje u kompanije iz Agrokorovog portfelja, a da istovremeno sam Agrokor nije izlistan na burzi, rekla je da su pravila ulaganja mirovinskih fondova regulirana zakonima o mirovinskim fondovima te da u tim zakonima postoje i limiti  koji uređuju i utvrđuju do koje razine mirovinski fondovi mogu ulagati u pojedine vrste vrijednosnih papira.

>>>‘Kriminal u Agrokoru’: Todorić podnio kaznenu protiv Dalić, Ramljaka, Wagnera i Knighthead

- Pojedinačne investicijske odluke posljedica su uprava mirovinskih fondova. Prema tome, kompanije koje su izlistane na burzi bile su dužne postupati po pravilima burze i ne vidim potrebu da se u bilo kojem propisu ili zakonu kompanije koje su izlistane na burzi onda još na neki način segmentiraju. Kompanije izlistane na burzi dužne su poštovati visoki stupanj transparentnosti, visoki stupanj izvještavanja, a oni koji ulažu u dionice dužni su analizirati, donositi svoje sudove na temelju raspoloživih informacija, i onda snositi posljedice tih investicijskih odluka, naglasila je.

>>>Na klupi za svjedoke pred istražnim povjerenstvom neće sjediti Šeks, Plenković, Ramljak i Dalić

Dodala je i da je hrvatskoj Vladi  nemoguće komentirati kada i u kojem trenutku bilo koji investitor treba prodati svoje dionice, kada treba donijeti odluku o ulaganju u dionice ili koji drugi vrijednosni papir. To nije posao Vlade, već za ljude iz ulagačkih kompanija, napomenula je.

Vezano uz kredite Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Agrokoru, koliko je sigurna njihova naplata i što znači jamstvo za njih u trenutku kad je vrijednost kompanija možda i negativna, Dalić je rekla da će se svi vjerovnici Agrokora, neovisno o njihovom vlasništvu, o naplati svojih tražbina razgovarati i dogovarati u nagodbi.