02. veljača 2018.

Dalić podržala Ramljaka, osudila pokušaje da se zaustavi restrukturiranje Agrokora

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić izjavila je u petak da prazno političko lamentiranje, političke deklaracije, prebrojavanje savjetnika po nacionalnoj osnovi neće restrukturirati Agrokor i neće sačuvati radna mjesta te kako se sada "dešava politički cirkus i nemušti pokušaj da se proces restrukturiranja zaustavi".

Dalić kaže kako su imena svih tvrtki koje su angažirane u Agrokoru kao savjetnici, objavljena prije više mjeseci.

"Prema tome, prazno političko lamentiranje, političke deklaracije, prebrojavanje savjetnika po nacionalnoj osnovi neće restrukturirati Agrokor i neće sačuvati radna mjesta. Ovo što se ovdje dešava i ovaj politički cirkus koji se pokušava stvoriti, rezultat je činjenice da su sa propašću Agrokora propali i brojni interesni odnosi koji su se tijekom godina stvarali. I ovo predstavlja nemušti pokušaj da se proces restrukturiranja zaustavi, da se zaustavi pretvaranje Agrokora u normalnu, tržišno funkcionirajuću kompaniju, koja unutar sebe i zajedno sa svojim partnerima funkcionira na fer tržišnim odnosima", kazala je Dalić na upite novinara o savjetnicima u Agrokoru nakon okruglog stola "EU fondovi i izvoz".

>>>Ramljak i Beveridge ‘opravdali’ domaće savjetnike na sastanku s Dalić

Ustvrdila je i kako se "od samog početka dio politike, dio političkih eksponenata, angažirao na zaustavljanju ovoga procesa i čini sve što može da taj proces zaustavi", te da se neki politički predstavnici "posebno snažno ističu u svojim tzv. političkim ocjenama, a čija je jedina osobina da nikada nigdje konkretno nisu radili".

‘U Agrokoru se dešava jedan od najkompleksnijih ekonomsko-financijskih procesa u ovom trenutku u Europi. Jedan od procesa o kojem ovisi stabilnost hrvatskog gospodarstva i iz toga procesa politiku treba izbaciti‘, zaključila je potpredsjednica Vlade.

Poručila je kako će stoga ona zajedno sa svima koji na ovom procesu rade učiniti sve što može, sve što je u njenom znanju, u njenom profesionalnom iskustvu da se proces nagodbe dovrši, da Agrokor i sve njegove tvrtke i svi Agrokorovi vjerovnici nastave živjeti i raditi. "A to znači da nastave zapošljavati i osiguravati egzistenciju za više desetaka tisuća osoba, za više desetaka tisuća zaposlenih", istaknula je.

Podrška Ramljaku

Na pitanje ima li povjerenja u izvanrednog povjerenika u Agrokoru Antu Ramljaka kazala je kako vjerovničko vijeće nadzire rad izvanredne uprave, da ono odobrava sve materijalne odluke izvanrednog povjerenika i podsjetila da se ono očitovalo da podržava rad izvanredne uprave, savjetnika. "Ja tome nemam više ništa dodati", rekla je Dalić.

Istaknula je da su vjerovnici ti koji upravljaju procesom, da se u njihovo ime i za njihov račun vodi cijeli proces kako bi došlo do nagodbe i kako bi se postigao cilj - da Agrokor i sve njegove tvrtke i svi njihovi vjerovnici nastave živjeti.

"A u cijelom ovome cirkusu zaboravlja se da Agrokor ima više od 57 milijardi kuna duga, duga koji je stvorila bivša uprava, duga koji je stvorio bivši vlasnik, više milijardi troškova, kao što je pokazalo revizorsko izvješće, koji nisu bili prikazani, dobavljače koji su grcali u neplaćenim računima, koji su u duljem vremenskom razdoblju bili taoci Agrokorove veličine. To je suština ovoga procesa - restrukturirati Agrokor, postići nagodbu i osigurati da Agrokor i njegove tvrtke žive. Sve ostalo je skretanje pozornosti, političke lamentacije i pokušaji da se ovaj proces zaustavi", kazala je Dalić.

>>>Maras: Plenković već tri dana šuti, a omogućio je Dalić i Ramljaku da bogato nagrade svoje ljude

Na upit novinara da komentira izjavu predsjednika Hrvatskog sabora Gordan Jandrokovića da mu je "iznenađujući" i nije mu simpatičan podatak da je u Agrokoru angažirana tvrtka u kojoj je nekada radio povjerenik Ramljak, Dalić je odgovorila da predsjednik Sabora, kao i svatko drugi, ima pravo na svoje mišljenje. "Ja bih bila posljednja koja bi osporavala to pravo", rekla je.

Na upit novinara poznaje li savjetnike, kazala je kako su joj poznati. "Naravno da su mi poznati. Ja u ovoj ekonomiji živim, radim više od 25 godina i fizički poznajem te ljude, kao što fizički poznajem većinu hrvatskih gospodarstvenika, na isti način kao što ih poznaju i mnogi drugi", rekla je.

Ponovila je da je o radu savjetnika govorilo vjerovničko vijeće i partner u AlixPartnersu, glavnom savjetniku za restrukturiranje Agrokora, Alastair Beveridge, i da tim ocjenama nema što dodati.

Pritom je navela da je vjerovničko vijeće zadovoljno radom izvanredne uprave i podupire njezin rad te stoga nema razloga dovoditi u pitanje njihov rad.

"Ometanje ovog procesa treba zaustaviti"

"A ako itko drugi ima razloga sumnjati da tamo nešto nije u redu onda se treba obratiti organima hrvatske države, podnijeti prijavu i iznijeti dokaze. Politički cirkus, ometanje ovog procesa treba zaustaviti. Jer u Agrokoru se dešava jedan od najkompleksnijih ekonomsko-financijskih procesa u ovom trenutku u Europi. Jedan od procesa o kojem ovisi stabilnost hrvatskog gospodarstva i iz toga procesa politiku treba izbaciti", zaključila je potpredsjednica Vlade.

Proteklih dana mediji su pisali da je, između ostalih, bivša tvrtka izvanrednog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka Texo Management sklopila ugovor s tvrtkom AlixPartners za savjetovanje o restrukturiranju Agrokora na temelju kojeg svakoga tjedna naplaćuje za poslove savjetovanja gotovo 250.000 kuna i to potkrepljuju fakturama.

>>>Ukrajinski tajkun tužio AlixPartners zbog nacionalizacije PrivatBanke

Tvrtka Texo Management d.o.o., u kojoj je do imenovanja za povjerenika u Agrokoru radio Ante Ramljak, sklopila je s firmom AlixPartners, savjetnikom za restrukturiranje Agrokora, ugovor o savjetovanju krajem travnja 2017. godine i za svoje usluge tjedno izdaje račune u visini od oko 242.893,76 kuna, naveli su u Jutarnjem listu.

U povodu tih medijskih objava, članovi Privremenog vjerovničkog vijeća razgovarali su i nakon toga priopćili da su fokusirani na oporavak što je moguće većeg dijela svojih tražbina te da u tom smislu cijene rad izvanredne uprave i angažiranih savjetnika, bez kojih taj posao ne bi bilo moguće valjano obaviti.

Izvanredni povjerenik Ramljak početkom studenoga lani iznio je podatak kako će troškovi više od 140 savjetnika u postupku iznositi između 58 i 69 milijuna eura, ovisno o trajanju postupka. Njegova mjesečna plaća, pak, u bruto iznosu doseže 118.940 kuna, a neto 71.395 kuna.