06. prosinac 2016.

Dalić: Porezna reforma pogoduje realnom sektoru, donosi uštede od 2,5 milijarde kuna

Ministarstvo gospodarstva će do kraja ove godine Vladi predložiti niz mjera koje se tiču smanjenja administrativnog opterećenja u sedam područja - otvaranju obrta, rješavanju sanitarnih i zdravstvenih uvjeta, energetske učinkovitosti u gradnji, trgovine, posredovanja u prometu nekretnina i zaštite na radu, najavila je na Radnom ručku Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić.

- Radi se o područjima za koje smo primili niz preporuka upravo vas poduzetnika - naglasila je Dalić dodavši kako će najvažniji projekt tog resora u idućoj godini biti sistemski pregled svih zakonodavnih propisa s ciljem analize i pojednostavljenja.

Uštede od 2,5 milijarde kuna

Dalić je poslodavcima otkrila i da se sprema novi prijedlog Zakona o strateškim i investicijskim projektima te novine u promociji investicija. Posebno je istaknula poreznu reformu, kao dokaze okretanja ove Vlade gospodarstvu, koja će donijeti realnom sektoru uštede od 2,5 milijarde kuna, kao i promjene Zakona o javnoj nabavi koji će također donijeti uštede.

Petar_Lovric_Martina Dalic_Davor Majetic_Ivica_Mudrinic

- Ubuduće ćemo sve zakone donositi s procjenom ušteda za gospodarske subjekte - rekla je Dalić.

Poslodavci su ministrici poručili kako su zadovoljni poreznom reformom, no kako ona sama po sebi neće biti djelotvorna ako izostanu preostale reforme, poput reforme javnog sektora, kao i provođenja mjera za olakšavanje uvjeta poslovanja, stvaranja bolje poslovne klime koja će osigurati pravnu sigurnost, transparentnu javnu nabavu, smanjenje administrativnih troškova poslovanja i prenormiranost sustava.