Aktualno
StoryEditor

Dalić: Pripreme za otkup Ine sukladne visokim standardima

28. Lipanj 2017.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić izjavila je u srijedu kako nije došlo do zastoja u postupku priprema za mogući otkup udjela MOL-a u Ini te da se ta transakcija odvija primjereno njezinoj složenosti.

>>>Dalić o ostavci: Pomogla sam stvoriti zakon kojim je očuvano više od 50 tisuća radnih mjesta

Dalić je podsjetila kako tim poslom koordinira i rukovodi Savjet za pregovore s Mol Hungarian Oil&Gas PLC vezano uz mogući otkup dionica koje MOL drži u Ini, kojeg je Vlada osnovala sredinom siječnja ove godine, a na novinarski upit je li došlo do zastoja u pripremi tog postupka, odnosno kada se Savjet posljednji put sastao odgovorila je da se proces odvija sukladno njegovoj složenosti.

"Kad se Savjet zadnji puta sastao morate se informirati kod samog predsjednika Savjeta, ali ja ne bih rekla da je išta zapelo. Ta transakcija, njezina priprema, njezino odvijanje mislim da se odvija primjereno njezinoj složenosti", izjavila je Dalić nakon sudjelovanja na konferenciji Zagrebačke burze o financiranju poduzetništva putem tržišta kapitala.

Transakcije spajanja

Istaknula je i da je sasvim sigurno da će se cjelokupan proces eventualnog otkupa udjela MOL-a u Ini provesti "sukladno visokim standardima koji se primjenjuju u takvim transakcijama, dakle transakcijama spajanja, pripajanja", kao i da će se u tom procesu koristiti savjeti najkvalitetnijih stručnjaka kod procjene vrijednosti kompanije, pravnih pitanja i pregovora.

Na upit kako komentira najavu Mosta da će u srijedu predstaviti svoj model otkupa udjela u Ini, potpredsjednica Vlade je podsjetila kako je premijer Andrej Plenković u nekoliko navrata pozvao sve koji imaju ideju kako to učiniti da ju i predstave, uz uvjet da model ne povećava javni dug države.

>>>Ina izdvaja 152,02 milijuna kuna prošlogodišnje dobiti za dividende

"Mislim da je dobro, kao što je i u proteklih mjeseci bio slučaj, da različiti sudionici u javnosti koji imaju ideju i koji misle da mogu predložiti kvalitetan model financiranja otkupa Ine da to i učine (...) Međutim, željela bih podsjetiti na onu početnu i temeljnu pretpostavku cijelog ovog posla, a to je da u državi koja ima visok javni dug, koja se bori s prezaduženošću, obavljanje transakcija koje se tiču stjecanja imovine u državno vlasništvo nije dobro financirati kroz transakcije koje bi pridonosile porastu javnog duga", kazala je Dalić, dodajući kako je cilj Vlade "osloboditi Hrvatsku rizika prezaduženosti".

"Osloboditi Hrvatsku rizika prezaduženosti znači da se sve ekonomsko političke odluke uključujući proračun, uključujući i druge načine generiranja javnog duga, moraju rukovoditi tim glavnim i temeljnim ciljem Vlade", zaključila je.

20. travanj 2024 00:29