Aktualno
StoryEditor

Dalić: Sve objave Ivice Todorića vezane su uz nadolazeće revizorsko izvješće

25. Rujan 2017.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić u ponedjeljak je kazala da je najnovija objava Ivice Todorića, u kojoj optužuje državne dužnosnike da su pri rušenju Agrokora kršili zakone, vezana uz nadolazeću objavu revizorskog izvješća te da do njihove objave neće ništa komentirati.

- Držim da su sve te objave vezane uz nadolazeću objavu revizorskog izvješća. I do objave revizorskog izvješća ja ne bih nikakve komentare o Agrokoru više davala. Sve što je trebalo reći o ovoj temi rečeno je, rekla je Dalić u Trilju, odgovarajući na upit novinara.

>>>Dalić: Todorić je potpuno odvojen od stvarnosti

Podsjetila je da se detalji o načinu provođenje izvanredne uprave i o stanju u Agrokoru mogu pratiti u izvješćima izvanrednog povjerenika, koji se objavljuju na web stranici Ministarstva gospodarstva.

- Očekujemo revizorsko izvješće i tada će to biti vjerujem vrlo značajna tema za komentare i, naravno, potvrdu kakvo je to stanje u Agrokoru zatekla izvanredna uprava i kakva je bila 2016. godina, zaključila je Dalić.

Todorić optužio državne dužnosnike da su pri rušenju Agrokora kršili zakon

Ivica Todorić u ponedjeljak je u novoj objavi na svome blogu pod naslovom "Kako se kršio zakon" ustvrdio da su "u rušenju Agrokora državni dužnosnici i s njima povezane osobe prekršile nekoliko zakona RH" te je pozvao državne institucije da u okviru svojih ovlasti ispitaju postupanje državnih dužnosnika i s njima povezanih osoba.

Todorić smatra da su državni dužnosnici i s njima povezane osobe uz ostalo prekršile Zakon o sprječavanju sukoba interesa, Zakon o javnoj nabavi, Zakon o pravu na pristup informacijama i Zakon o tržištu kapitala.

Pozvao je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa da utvrdi je li ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić kod izrade i donošenja Lex Agrokora bila u sukobu interesa i je li u obavljanju javne dužnosti povrijedila načelo nepristranosti te svoj privatni interes i privatni interes osoba s kojima je povezana stavila iznad javnog interesa koji je trebala zastupati u obavljanju javne dužnosti.

>>>Dalić: Ne obazirem se na navode o prisluškivanju OSA-e

Uz to, poziva ga da utvrdi je li javnu dužnost koristila za interese i probitak osoba s kojima je povezana te propustila od nadležnog Povjerenstva, u skladu s načelima javnih dužnosti, zatražiti mišljenje o angažmanu vanjskih savjetnika čime nije otklonila sumnju u postojanje sukoba interesa.

Todorić smatra da bi Povjerenstvo trebalo utvrditi i je li ministrica Dalić postupila protivno članku 7. Zakona o sprječavanju sukoba interesa tj. koristila povlaštene informacije o djelovanju državnih tijela i zloupotrebljavajući položaj dužnosnika utjecanjem na odluku zakonodavne i izvršne vlasti kako bi interesno pogodovala sebi i povezanim osobama.

 

 

19. travanj 2024 14:13