Aktualno
StoryEditor

Dalić tužila Todorića

10. Listopad 2017.

Potpredsjednica Vlade, ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić izjavila je u utorak kako je protiv vlasnika "Agrokora" Ivice Todorića podnijela privatnu tužbu za klevetu, a smatra kako su za stanje u tome koncernu odgovorni njegov vlasnik i Uprava.

Tijekom posjeta osječkom Ekonomskom fakultetu potvrdila je da je protiv Ivice Todorića, kao što je i najavljivala, podnijela privatnu tužbu za klevetu "s obzirom na sve ogromne laži" koje je Todorić iznosio prema njoj osobno na svome blogu. Time će se ubuduće baviti odvjetnici, dodala je.

>>>Dalić: Očito je da su Todorić i uprava znali kakvo je pravo stanje knjiga

Dalić je kazala kako odgovornost za situaciju u "Agrokoru" imaju njegov vlasnik i Uprava društva, kojoj je na čelu bio Ivica Todorić, te da su jučerašnja revidirana financijska izvješća za 2016. pokazala kako je i na koji način Todorić "vodio kompaniju i doveo je do ruba stečaja".

- Osobno nikada nisam radila u Agrokoru, nikada nisam imala veze ni sa kim iz Agrokora i ne vidim na koji bih način osobno mogla biti odgovorna za to, poručila je Dalić na pitanje smatra li se kao bivša ministrica financija politički odgovornom za zbivanja u Agrokoru.

>>>Pregledom e-pošte Martine Dalić nisu pronađene ‘kasnonoćne prijetnje’ Ivici Todoriću

Na pitanje može li, osim vlasnika, i netko iz politike biti kriv za krizu u Agrokoru Dalić je odgovorila kako je Agrokor bio i još uvijek je privatna kompanija, "što znači da su odgovornost i krivnja na vlasniku i upravi za vođenje kompanije i njezine rezultate".

- Je li itko iz politike mogao ili trebao biti kriv, ja to ne mogu znati i ne znam. Ako ovu raspravu prenesemo u područje političke manipulacije, onda bih mogla reći da su obveznice Agrokora, u vrijednosti od milijardu eura, izdane 2012., da je Sberbanka odobrila kredit Agrokoru 2014., a VTB banka 2013., i mogla bih na temelju ovih podataka stvarati dojam da su sva ta ogormna zaduženja, na ovaj ili onaj način, vezana s tadašnjom vlasti, ali takav način argumentiranja ne bih ovdje zagovarala, niti bih na taj način pokušavala objasniti situaciju u Agrokoru, pojasnila je ministrica Dalić.

>>>Vesna Todorić: Imajte razumijevanja za našu obitelj

Smatra kako je u ovome trenutku "važno okrenuti se prema nagodbi" te da je izvanredna uprava, u proteklom razdoblju, stabilizirala poslovanje, sačuvala zaposlenost i vrijednost za vjerovnike, a poslovna aktivnost u gotovo svim dijelovima kompanije je u uzlaznoj putanji.

19. travanj 2024 07:03