Aktualno
StoryEditor

Dalić: Uprava i NO Uljanika trebaju donijeti sve potrebne odluke za program restrukturiranja

22. Prosinac 2017.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić primila je u petak članove Uprave i Nadzornog odbora društva Uljanik d.d. s kojima je razgovarala o stanju u tome društvu i zahtjevu članice Grupe Uljanik brodogradilišta d.d. za izdavanjem državnog jamstva za kreditno zaduženje za sanaciju i restrukturiranje, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta..

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta zaprimilo je zahtjev članice Grupe Uljanik brodogradilišta d.d. 17. studenoga 2017. godine.

>>>Scenic Eclipse: Prvi polarni istraživački kruzer na svijetu gradi se u Uljaniku

Potpredsjednica Vlade je istaknula kako se eventualno izdavanje državnog jamstva mora provesti u skladu sa smjernicama Europske komisije o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u teškoćama. Također, kazala je kako je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, putem Ministarstva financija, izvijestilo Europsku Komisiju o zahtjevu Uljanik brodogradilišta te tom prilikom dostavilo odgovore na niz pitanja koje je Europska Komisija prethodno postavila.

Smjernice EK o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje dozvoljavaju ovakav oblik državne potpore ako se krediti odobreni na temelju jamstava ili vrate u roku od 6 mjeseci ili ako se u tom razdoblju izradi održivi program restrukturiranja koji predviđa ulazak strateškog partnera u vlasničku strukturu društva.

>>>Miletić: Najveći problem Uljanika je što država s njim ne ostvaruje kvalitetnu suradnju

Sukladno tome, kao uvjet za odlučivanje o davanju državne potpore, zatraženo je od Uprave i Nadzornog odbora donošenje svih odluka potrebnih za izradu i provođenje programa restrukturiranja.

Isto tako, a s obzirom na poštivanje Smjernica EK o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje, koje zahtijevaju uvođenje strateškog partnera, zatraženo je od Uprave društva Uljanik d.d. da sazove Izvanrednu skupštinu na kojoj će se postojeći vlasnici upoznati s aktivnostima koje se provode te na kojoj će postojeći dioničari formalizirati spremnost da u nadolazećem razdoblju donesu sve potrebne odluke za provođenje navedenog programa restrukturiranja kao i odluke za ulazak budućeg strateškog partnera u vlasničku strukturu društva.

Ovakve odluke Nadzornog odbora i Skupštine Društva Uljanik d.d. su nužne kako bi se osigurala usklađenost tijeka sanacije i restrukturiranja sa Smjernicama EK o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje, stoji u priopćenju Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

19. travanj 2024 10:08