Aktualno
StoryEditor

Dalić vjeruje da će ohrabrene primjerom Coca-Cole velike kompanije doći u Hrvatsku

11. Rujan 2017.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić istaknula je u ponedjeljak kako su velike kompanije potrebne hrvatskom gospodarstvu te kako vjeruje da će slijediti primjer Coca-Cole i doći u Hrvatsku.

- Višedesetljetno prisustvo multinacionalne kompanije kao što je Coca-Cola u Hrvatskoj pokazuje da je poslovanje u Hrvatskoj moguće i privlačno i za velike kompanije. Cilj Vlade je poboljšanje uvjeta poslovanja kroz provođenje Nacionalnog programa reformi i smanjivanje raznih neporeznih nameta za 20 do 30 posto. Vjerujem da je i Coca-Cola osjetila koristi od porezne reforme koju smo proveli počekom godine, rekla je Dalić na predstavljanju Studije o socioekonomskom utjecaju Coca-Cole u Republici Hrvatskoj u 2016. godini.

>>>Dalić: Vjerovnici i plan nagodbe ključni za buduću vlasničku struktura Agrokora

Vlada po njezinim riječima želi da i druge velike kompanija započnu poslovati u Hrvatskoj, jer su potrebne i daju snažan impuls gospodarstvu. Unatoč primjeru Agrokora, gdje je, kako je rekla, jedna velika kompanija u određenom trenutku ugrozila stabilnost gospodarstva na što je Vlada reagirala pravovremeno i djelotvorno, velike kompanija daju pozitivan doprinos gospodarstvu. Vjeruje da će i druge kompanije koje za sada nisu prisutne u Hrvatskoj biti ohrabrene između ostalog i primjerom Coca-Cole.

Coca-Cola HBC je Studiju predstavila uoči obilježavanja 50. obljetnice svog poslovanja u Hrvatskoj, a potpredsjednica Vlade Dalić obišla je punionicu na zagrebačkom Žitnjaku u kojoj je 1968. godine proizvedena prva hrvatska bočica Coca-Cole.

Studija je obuhvatila izravan utjecaj i doprinos Coca-Cole HBC Hrvatska i Coca-Cola Adria, ali i neizravan doprinos koji se ostvaruje suradnjom s partnerima, tj. poslovanjem s preko tisuću dobavljača i 32.800 kupaca.

S 463 zaposlenika Coca-Cola je 2016. godine zapošljavala 24 posto radne snage u hrvatskoj industriji bezalkoholnih pića.

Istaknuto je kako se gotovo 80 posto ukupne Coca-Coline ponude bezalkoholnih pića na hrvatskom tržištu proizvodi u Hrvatskoj te da je godišnja proizvodnja u 2016. godini iznosila 142 milijuna litara bezalkoholnih pića.

- Ukupna je vrijednost izravnog i neizravnog doprinosa Coca-Cole u obliku plaća, poreza i dobiti u 2016. godini iznosila 1,8 milijardi kuna, što je 0,5 posto ukupnog BDP-a. Coca-Cola izravno stvara 219 milijuna kuna dodane vrijednosti, a svakom kunom dodane vrijednosti koju izravno stvaramo podržavamo stvaranje još 7 kuna dodane vrijednosti u hrvatskom gospodarstvu. Osim toga, svako radno mjesto u Coca-Coli osigurava još 18 radnih mjesta unutar našeg lanca vrijednosti, rekla je glavna direktorica Coca Cole HBC za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju Ruža Tomić Fontana.

>>>Ruža Tomić Fontana nova direktorica Coca-Cole HBC u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH

Dodala je kako od ukupnog doprinosa Coca-Cole BDP-u na porezne prihode otpada 1,17 milijardi kuna, odnosno 65 posto, što čini jedan posto ukupnog iznosa poreznih prihoda uplaćenih u Hrvatskoj u 2016. godini.

Direktor franšize Coca-Cole za Bugarsku, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju  Stojan Ivanov kazao je da je tvrtka u prošlih pet godina u Hrvatskoj u projekte u zajednici uložila 9 milijuna kuna, potrošnju vode smanjila za 16, a otpad za 39 posto.

18. travanj 2024 11:59