05. svibanj 2017.

Dalić: Vlada je stabilna, Agrokoru treba osigurati dodatnu likvidnost

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić kazala je u petak na nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu da Agrokoru treba osigurati dodatnu likvidnost, a političku i gospodarsku situaciju u zemlji ocijenila je stabilnom.

- Radi se na tome da Agrokor u lipnju dobije kredit, a potreba za likvidnošću je veća od prve injekcije koju su osigurale domaće banke, rekla je Dalić. Izvijestila je da se razgovara s velikim brojem investitora kako bi se došlo do optimalnog paketa financiranja.

- Cijeli posao temelji se na onome što Agrokor jest - niz poduzeća koja čine veliku grupaciju. Stoga, treba zaštititi sve dionike. Pustimo tih nekoliko tjedana koliko je potrebno da se ti razgovori dovrše, kazala je Dalić te je zaključila kako rezultati izvanredne uprave pokazuju da se radi o uspješnom procesu koji je u tijeku.

Kazala je i kako su i politička i gospodarska situacija u zemlji stabilne te kako su izbori sastavni dio demokratskog procesa.

O utjecaju države i ministarstava na gospodarstvo u petak su u Solarisu gdje se održava 21. nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu, govorili i ministri Tomislav Ćorić, Gabrijela Žalac, Oleg Butković, Lovro Kuščević, Tomislav Tolušić te zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić.

>>>Pupovac: Sada je glavno da Agrokor ne kolabira

Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić kazao je kako njegovo ministarstvo rješava niz naslijeđenih problema koji traju godinama.

- Agrokor, Ina, stanje na granicama, firme koje godinama funkcioniraju na rubu rentabilnosti kao što je Petrokemija. Otvaramo sve te ladice. Sve ćemo učiniti da rasteretimo poduzetnike kroz razne olakšice kao što je smanjenje cijene zaštite na radu od 30 posto, rekao je Ćorić.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac upozorila je da sredstva iz EU-ovih fondova nisu "iznosi koji se mogu dignuti na bankomatu" i da je za njih potrebna ozbiljna priprema projekata.

- EU fondovi mogu značajno doprinijeti rastu BDP-a. Na nama je da olakšamo procedure poduzetnicima, a već smo olakšali sustav upravljanja EU fondovima. Trenutno se sustavno radi na 3.400 prijava poduzetnika na razne fondove, izvijestila je ministrica Žalac.

- Promet je ključan za razvoj zemlje, a prometni sustav je ključan za razvoj gospodarstva, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Spomenuo je otvaranje zračne luke u Zagrebu i potpisivanje dokumentacije za Zračnu luku Dubrovnik kao primjere kako se kroz infrastrukturu utječe na turizam i gospodarstvo.

Početak gradnje Pelješkog mosta očekuje na jesen, a posebnim izazovom označio je željeznicu.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević kazao je kako je njegovo Ministarstvo donijelo program 2016.-2020., s kojim će se olakšati rad građevinskog sektora.

-Raspisali smo natječaje i povlačimo novac koji do sad nismo mogli zbog političke nestabilnosti u protekle dvije godine. Izmijenili smo zakon o gradnji koji smo pojednostavnili, posebno za velike projekte. Danas imamo sustav e-dozvole, a to znači da otvorite sustav i predate zahtjev. Prije se kompletna dokumentacija predavala fizički, a za mjesec dana će se sve slati elektroničkim putem. Digitalizacija sustav će svima olakšati, zaključio je Kuščević.

Zastupnica u EU parlamentu Ivana Maletić najvažnijom je svojom aktivnošću označila djelovanje kroz odbore u EU parlamentu, gdje se nastoji raznim mehanizmima ojačati jedinstveno tržište, digitalno i energetsko, te jačanje kroz tržište kapitala.

Dolazak četiriju ministara u Šibenik dokazuje stabilnost Vlade

- Rasprava u Hrvatskom saboru u srijedu samo je pokazala da oporba nije uspjela materijalizirati svoj zahtjev te da neargumentirano dokazivanje, a ponekad i neprilično napadanje i na sam integritet ministra financija, nisu i ne mogu biti argumenti koji bi doveli do opoziva, kako ministra financija, tako i bilo kojeg drugog ministra u Vladi, izjavila je Dalić po završetku 21. nacionalnog Savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu. Ocijenila je da se dogodio proces razotkrivanja političkih vrijednosti i političkih preferencija, koji je pokazao da se Vlada i HDZ zalažu za argumentiranu raspravu.

>>>Agrokor bi mogao opstati… samo kad se vlast ne bi miješala

Na pitanje kako funkcionira Vlada bez četiri ministra i s još jednim s narušenim povjerenjem, Dalić je rekla da nema krize vlasti te da je Vlada stabilna.

Dodala je kako je činjenica da su danas u Šibenik došli ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković te ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević, dodatan dokaz da Vlada funkcionira stabilno.

Osvrnuvši se na Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu, Dalić je kazala da je ono poduzetnicima omogućilo da steknu uvid u ono što se u ministarstvima događa vezano uz korištenje EU fondova i u sve što se tiče otvaranja novih poziva i postojećih poziva.

- To pokazuje da svi resori na uobičajen način obavljaju svoj posao, a sve u Saboru riješit će se u skladu s procedurom i vjerujem da će se situacija vrlo brzo stabilizirati, zaključila je Dalić.