Aktualno
StoryEditor

Dalija Orešković: Povlačim kandidaturu

18. Veljača 2018.

Dosadašnja predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković potvrdila je u nedjelju Hini da povlači svoju kandidaturu za predsjednicu Povjerenstva, obrazloživši to rezultatima saborskog glasovanja u petak, kada je njezina protukandidatkinja dobila znatno veći broj glasova zastupnika.

"Sasvim jasnu, ovoga trena moja kandidatura nema potporu u parlamentu te povlačim svoju kandidaturu," naglasila je Orešković u telefonskoj izjavi za Hinu.

Naglasila je i kako neprihvatljivom smatra izjavu saborskog zastupnika Branka Bačića, predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a koji je, nakon tajnog glasovanja saborskih zastupnika na kojem ni jedna od dvije kandidatkinje za predsjednicu Povjerenstva,  Orešković i Nataša Novaković nisu dobile potrebni broj glasova kazao da  "ako bude potrebno bit će i treći krug. Ako ni tada niti jedna kandidatkinja neće dobiti većinu glasova bit će raspisan novi javni natječaj za izbor predsjednicu Povjerenstva", kazao je tada Bačić.

>>>Orešković i Novaković predložene za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Komentirajući tu Bačićevu izjavu Dalija Orešković rekla je kako joj je neprihvatljiva, jer bi ako bi se i ponovio natječaj, to dovelo do duže blokade rada Povjerenstva i rješavanja aktualnih predmeta.

Za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, uz dosadašnju predsjednicu Daliju Orešković, kandidirala se Nataša Novaković.  U petak, na glasovanju u Hrvatskom saboru, ni jedna nije dobila potrebnih 76 glasova. Naime, Nataša Novaković dobila je 75, a Dalija Orešković 46 glasova.

No, izabrani su članovi novog Povjerenstva - Tončica Božić, Davorin Ivanjek, Aleksandra Jozić Ileković i Tatijana Vučetić.

Predsjednik i članovi Povjerenstva biraju se na pet godina, a na dužnost mogu biti izabrani najviše dva puta.

Hrelja: Potez Dalije Orešković je logičan

Potpredsjednik saborskog Odbora za izbor i imenovanja Silvano Hrelja (HSU) u nedjelju je „logičnim potezom“ ocijenio odluku Dalije Orešković, bivše predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da povlači svoju kandidaturu za predsjednicu.

„Meni je to logičan potez nekoga tko je puno dao“, izjavio je Hrelja komentirajući za Hinu njenu odluku. Dodao je kako je teško očekivati da bi se vladajući, koji su se „dogovorili“ da Orešković ne bude izabrana, predomislili do ponovljenog glasovanja, najavljenog za početak iduće sjednice.

„Njena je procjena dobra“, ocijenio je Hrelja, izražavajući žaljenje što se pri odlučivanju o tome tko će idućih pet godina voditi Povjerenstvo, nije drugačije vrednovao dosadašnji rad.

Hrelja ne dvoji da, unatoč tome što je Orešković povukla kandidaturu, druga kandidatkinja mora proći drugi krug i u tajnom glasovanju izboriti 76 glasova.

„Mora biti tajno glasovanje za jednog kandidata, tu dileme nema“, kaže potpredsjednik Odbora za izbor i imenovanja.

Stav predsjednika saborskog Odbora za izbor i imenovanja Ante Sanadere (HDZ) za sada nije poznat, jer nije odgovarao na telefonske pozive, kao ni Branka  Bačića, predsjednik HDZ-ova Kluba zastupnika, čije je izjave Orešković apostrofirala.

Jandroković: Ne želim komentirati odustajanje Orešković i ne znam koji su njeni motivi

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković je u nedjelju, na upit novinara da komentira povlačenje kandidature za novi mandat dosadašnje predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalije Orešković, rekao da mu je to prva informacija o tome te da ne bi želio komentirati jer ne zna koji su njeni motivi.

Jandroković je kazao da odluku o narednim koracima u ovom postupku mora donijeti Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav. Po njegovu mišljenju, provest će se još jedno glasovanje, a ako ni tada preostala kandidatkinja ne dobije dovoljan broj glasova, ponovit će se natječaj.

Upitan da komentira navod Orešković da joj je kompliment ako sadašnja politička garnitura smatra da je problematično što je radila proteklih godina, Jandroković je rekao da je njeno pravo da to smatra. "Glasovanje je pokazalo da se ne radi samo o izostanku podrške vladajućih nego se očigledno ni oporba nije pretrgla da joj da podršku", kazao je.

Novinari su tražili i komentar izjave Orešković da joj je neprihvatljivo gledište predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Branka Bačića da se može ići i u treći krug glasanja i u novi natječaj, jer bi to dovelo do duže blokade rada Povjerenstva. Jandroković je rekao da Sabor odlučuje o mnogim dužnosnicima većinom glasova, da su se u ovom slučaju stvorile okolnosti za drugi krug, ali da to ne znači da netko ne poštuje neovisnost institucija.

"Ne može se neovisnost institucija vezati samo uz jednu osobu jer tek to ne bi bilo demokratski. Poštivanje zakona i parlamentarne većine je temelj funkcioniranje parlamentarnog sustava", istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora.

23. travanj 2024 20:50