24. srpanj 2019.

Dalmacijavino: Drniški vinari počeli izvoziti svoje vino gruzijske sorte u SAD

U Dalmacijavinu Split pedesetak milijuna kuna planiraju uložiti u modernizaciju proizvodnje, što bi im trebalo pomoći i u plasmanu vina na strana tržišta. Prihod su 2018. povećali za 44 posto u odnosu na prethodnu godinu 

Drniška tvrtka Dalmacijavino Split počela je izvoziti svoje novo vino gruzijske sorte r‘kaciteli u SAD, a uz njega, rekao je predsjednik Uprave Luka Diel-Zadro, izvozit će još neke sorte. Ove godine planiraju izvesti između stotinu i 150 tisuća litara vina, i to, osim u Ameriku, u BiH te Crnu Goru, kamo i inače plasiraju najveće količine.

– Dio izvozimo u Austriju, Njemačku i Sloveniju te odsad i u SAD. Nastojimo proširiti izvoz i na azijsko područje, kamo smo prošle godine izvezli dva kontejnera vina, konkretno u Šangaj – navodi Diel-Zadro.

Vrijednost izvoza lani je iznosila 6,5 milijuna kuna (u 2017. četiri milijuna kuna), a prema podacima iz Poslovne Hrvatske, Dalmacijavino Split lanjsku godinu završilo je s 53 milijuna kuna prihoda, što je 44 posto više nego 2017., no zabilježen je gubitak od gotovo tri milijuna kuna. Razlog su velika ulaganja nakon što je prije tri godine tvrtka Oštrc u vlasništvu Diel-Zadrina djeda Marinka Zadre preuzela brend i proizvodnju nekadašnjega Dalmacijavina te osnovala novu tvrtku u Drnišu. Gruzijsku sortu r‘kaciteli izabrali su jer je posađena u drniškom vinogradu od osamdesetih godina, ali prijašnji voditelji Dalmacijavina odlučili su se kupažirati (miješati) s drugim bijelim vinima pa nikad, kaže Diel-Zadro, nije mogla doći do izražaja.

– Sada smo prvi put odlučili monosortno je puniti i predstaviti upravo onakvom kakva jest – kaže.

Na Petrovu polju imaju dvjesto hektara vinograda, njihovi su kooperanti za pošip na Korčuli, a tri hektara na Hvaru iznajmili su tamošnjim vinarima. U Dalmacijavinu Split na godinu proizvedu do milijun litara vina i smatraju da imaju potencijal za velik rast i na domaćem i na stranom tržištu te im je cilj unaprijediti i modernizirati proizvodnju i kvalitetu proizvoda.

Planirana su ulaganja, kako se može saznati, pedesetak milijuna kuna, s tim da su se prijavili na natječaj Vinske omotnice. U drnišku vinariju dovedena je nova voditeljica vinarskog dijela poslovanja Dalmacijavina Split Kristina Pinkert, a osim nje u tvrtku je došao i enolog Viktor Zdilar, Imoćanin koji, kažu, dobro poznaje drniški kraj jer su ta dva kraja Dalmatinske zagore sličnog teroara (specifičnost vinskog podneblja).