22. prosinac 2017.

‘Dama čvrste ruke‘ Gordana Deranja: Nužna je veća socijalna osjetljivost za žene u biznisu

Deset najmoćnijih žena hrvatskoga biznisa za Lider govori o svojim najvećim izazovima, kakva je situacija u njihovim sektorima po pitanju ravnopravnosti spolova te primjećuju li drukčije trendove kod mlađih generacija žena.

Osim što je generalna direktorica Tehnomonta, Gordana Deranja je prva žena na čelu Hrvatske udruge poslodavaca kojom predsjeda već tri godine, a članovi su joj uglavnom muški kolege. Na Liderovoj ljestvici 10 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa nalazi se već treću godinu zaredom upravo radi te funkcije. Na skupovima, na kojima u prvim redovima sjede članovi Vlade, uvijek je jasna i britka, s konkretnim stavovima i prijedlozima i nerijetko dobiva glasnu podršku publike. Zovu je još i ‘dama čvrste ruke‘.

>>> FOTO: Gordana Kovačević i treći put proglašena najmoćnijom ženom hrvatskog biznisa

Kako opisali današnju poziciju žena u biznisu? Jesu li se u posljednjih pet godina stvari maknule s mrtve točke?

- U Hrvatskoj imamo blagi porast žena koje same pokreću vlastiti biznis, međutim stagniramo u broju predsjednica uprava u velikim i većim tvrtkama.

Primjećujete li neke razlike u mlađoj populaciji žena koje grade svoje karijere? Jesu li ambicioznije, upornije, vjeruju li više u sebe?

- Smatram da razlika u godinama nije toliko bitna. Sve ovisi o ženinom individualnom pristupu, njezinom karakteru i o tome ima li oko sebe uopće uvjete da se posveti poslu i u njemu bude uspješna.

Jesu li se izazovi za žene u biznisu promijenili?

- Mlađe generacije žena danas se bore s logistikom za skrb svoje djece, a starije generacije menadžerica za skrb starijih članova obitelji. To je tako bilo oduvijek i nije se promijenilo i to možete čuti na svakom ‘ženskom‘ skupu. Bez obzira na različite životne okolnosti pojedinca ipak dobar dio brige o djeci pada na ženina pleća i smatram da bi uvjeti za ženu trebali biti socijalno osjetljiviji kad je u pitanju skrb o starijima i nemoćnijima članovima obitelji.

>>> Helle Müller Petersen: Uspješne žene moraju se udati za pravog muškarca

Koji je bio vaš osobno najveći izazov u karijeri?

- Moj najveći životni izazov vezan je za sami početak moje karijere, kad sam 1998. godine preuzela tvrtku Tehnomont, sa 140 milijuna kuna duga i blokiranim računima. U svega dvije godine sa svojim timom sam uspjela od gubitaša stvoriti tvrtku s pozitivnim poslovanjem i u tom trendu nastojimo ostati i danas. Metalna industrija nisko je profitabilna, konkurencija je izuzetno velika i kontinuirano treba paziti na to što se događa u okruženju. Paralelno se treba razvijati i ulagati u nove tehnologije i programe, međutim i biti oprezan da se previše ‘ne zaigraš‘. Uvijek treba biti svjestan svojih mogućnosti i ograničenja. U svakom slučaju, postati generalna direktorica tvrtke s blokiranim računima je lijepi izazov i ne ponovio se.